Cultura · 8 de Febrer de 2013. 16:07h.

Ferran Torrent demana a ERC que deixi el País Valencià

L'escriptor considera que "el catalanisme ha fet molt de mal"

Ferran Torrent demana a ERC que deixi el País Valencià

Ferran Torrent, en una foto d'arxiu

L'escriptor Ferran Torrent (Sedaví, 1951) ha afirmat, en una entrevista telefònica amb e-notícies, que "el catalanisme al País València, històricament, ha fet molt de mal" i ha demanat a Oriol Junqueras que ERC se circumscrigui a Catalunya.

"Esquerra, quan han vingut al País Valencià, no obtenen res de res. A les últimes eleccions no sé si van treure 6.000 o 7.000 vots", ha remarcat. En la seva opinió, el que cal és "tenir relacions amb Compromís, de respecte".

En aquest sentit, ha recomanat Esquerra que deixi el País Vaencià. "'Vosaltres sou al País Valencia, coneixeu la societat valenciana; nosaltres som a Catalunya, coneixem la societat catalana', nosaltres reconeixem -jo sóc de Compromís- la unitat de la llengua, però el catalanisme al País Valencià, històricament, ha fet mal", ha dit.

L'autor de Tocant València, entre d'altres, ha assenyalat que "en canvi, Compromís té 6 diputats, el CIS li dóna que els doblarà, és obvi que està augmentat". També ha augurat que "el bipartidisme a l'Estat espanyol va a acabar-se perquè no tenen resposta a les demandes de la societat".

D'altra banda, Torrent, militant del Bloc Nacionalista Valencià, que està a la coalició Compromís, considera que "la decadència d'Espanya és absoluta" perquè "la marca Espanya és una marca de desprestigi absolut arreu del món". "València té marca. Fa deu anys ningú no coneixia València, però ara té marca", en referència als casos de corrupció.

L'escriptor de Sedaví ha reblat que Catalunya pot assolir la independència "en la mesura què Espanya se'n vagi a la ruïna, si és que ja no ho està, perquè hi haurà més gent que sense ser independentista dirà que amb aquest soci no vaig enlloc". Això sí, ha alertat que "l'Estat espanyol utilitzarà totes les armes per espantar la gent".

També ha valorat l'actual model d'ensenyament i ha fet una advertència: "escolteu pedagogs, quan ja no funciona l'educació ha d'actuar la repressió. Si tu vas tirant papers al terra, t'ho dic 10 vegades, i no fas ni puto cas, si et posen una multa de 50 euros segur que faràs cas. Ja està bé d'aquest progressisme estúpid".

Torrent ha valorat que "per donar un clatellot a un xiquet, no agredir-lo, no passa res. Quan el nano es posa impresentable se l'ha de castigar i reprimir". "Hem passat de l'escola franquista a ser els més progres del món", ha conclòs.

L'escriptor de l'Horta ha guanyat el premi dels Lectors d'El Temps (1988) per Un negre amb saxo i el Sant Jordi (1994) amb Gràcies per la propina. Al 2004 va ser finalista del Planeta per La vida en el abismo.

Publicitat
Publicitat

118 Comentaris

Publicitat
#64 Jo mateix, Valencia, 13/02/2013 - 11:48

A Torrent el coneixem de fa temps, ara vol viure del Bloc com abans va viure del PSOE: http://bestiolari.blogspot.com.es/2012/02/intellectual-busca-patrocinador-politic.html

#62 Jordi, Girona, 11/02/2013 - 10:25

Excuses de mal pagador. Un poble que després de la corrupció vota PP amb majoria ABSOLUTA i que el jurat popular indulta Camps

#62.1 Joan, Solsona, 11/02/2013 - 14:49

Aqui s'escull CiU,amb seus embargades, sentències pactades i polítics indultats. Com per anar donant lliçons als altres.

#61 Josito, Burriana, 11/02/2013 - 08:52

Bon día, lo que te que fer Ferran Torren es rebujar per a sempre lo de Pais Valejcià, qué es, principalment, lo que als catalanistes els mola i, despres, exig ir a ERC que deixe de ficar els seus nassos en la nostra Comunitat o Reine, lo que vullga.

#59 Toni, Dénia, 11/02/2013 - 07:23

Supose que l'espanyolisme també ha fet molt de mal al PV i Torrent demanarà mal PP i al PSOE que abandonen el PV, no? O, quan Torrent xuplava del pot del PSOE de Císcar, els espanyols no feien mal al PV?

#58 BEJOTA, bcn, 11/02/2013 - 03:23

El catalanismo es y será un tipo de supremacismo. Por lo cual ningún catalanista cree realmente que Valencia tenga nada bueno no catalanista.

A ningún catalanista se le ocurre pensar que deba haber un intercambio cultural; son los valencianos los únicos que deben cambiar y adaptarse.

#58.1 Gerard, Barna, 11/02/2013 - 12:27

I això ho dius en nom de l'espanyolisme, el rei de l'intercanvi cultural i el respecte a la diferència. Jo respecto al dret a l'autodeterminació dels valncians, ho fas tu?