Publicitat
Cultura · 22 de Maig de 2009. 14:28h.

"Franco no era un geni militar"

Jorge M. Reverte narra en un llibre com es va fer la Guerra Civil des dels dos bàndols

"Franco no era un geni militar"

Una imatge de Franco durant la Guerra Civil

El periodista, divulgador i novel·lista, Jorge M. Reverte (Madrid, 1948) és autor de l'assaig històric, la trilogia de la guerra civil: La batalla de l'Ebre (2003), La batalla de Madrid (2004) i La caiguda de Catalunya (2006). Ara l'escriptor torna amb 'El arte de matar. Cómo se hizo la Guerra Civil española'. En aquest, Reverte s'apropa a tots els protagonistes, als seus "competències" internes i fins a a els odis més viscerals entre membres del mateix bàndol; s'aproxima a les batalles amb les seves tàctiques i estratègies...sempre des del fil conductor del temporal, sense salts per facilitar l'enteniment de la trama. Un llibre que rendeix tribut a la memòria històrica més tràgica on es va arribar fins i tot a sostenir allò de "matar per matar".

Reverte tracta sempre de comprendre en les seves circumstàncies els moviments dels bàndols en alça; més encara, es proposa explicar "des de dintre" les decisions dels seus màxims responsables, Franco i Rojo, sobre la base que no operen en el buit sinó en unes delicades coordenades internacionals, amb una contradictòria situació interna (sobretot l'Exèrcit Popular de la República), en una complicada orografia i, en molts casos, amb recursos limitats. Això significa que uns i uns altres es veuen impedides a prendre decisions difícils, sense garanties, de vegades clarament gosades (Vicente Rojo) o sorprenentment conservadores (Franco).

Reverte explica que "Franco no era un geni militar, però estava lluny de ser el timorat o inepte que pretén una determinada historiografia militant". Per a Reverte, "Franco no va perllongar la guerra per càlcul o crueltat, sinó perquè tenia enfronti un enemic difícil que, encara que seriosament debilitat, no es donava per vençut".

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 Cultureta, Cocentaina, 24/05/2009 - 08:30

Cal dir que Franco va guanyar lentament, perqué va anar poble per poble afusellant a tots els que tinguere una marca al muscle d'haver usat un fusell, i violant a les seues dones. Aixina quan acabara, tindria un país net d'enemics. Un genocidi ideològic

#12 Seny, Alcoi, 24/05/2009 - 08:28

No va ser una guerra. Franco va atacar un país democràtic, amb l'exércit més salvatge, el d'Àfrica, on ell, quan atacava un poble magrebí, tallava els caps dels defensors i els penjava amb estaques.

#11 josepxicot, barcelona, 24/05/2009 - 00:19

No sols va guanyar la guerra,va aixecar
un país desfet,va crear una industria que
i com ha consequéncia vam arribar a ser
la 8a. poténcia industrial del mòn,va crear
les classes mitjanes,que van ser i encara
ho son el motor econòmic d´aquests pais.

#10 Pedrito Sala, Terrassa, 23/05/2009 - 16:12

no sería un genio pero ganó la guerra.

#9 José María, Sevilla, 23/05/2009 - 11:07

Franco ganó la guerra porque sus enemigos estaban más tiempo jodiéndose entre ellos que uniéndose para ganar la guerra. Así de simple, así de triste. La unión y la organización vencieron a la desunión y al desmadre.