Publicitat
Cultura · 2 de Juliol de 2012. 19:48h.

Gorka Knörr veu 'basquitis' a Catalunya

El nou director de l'Institut Català de les Empreses Culturals creu que els catalans miren més al País Basc que a la inversa

Gorka Knörr veu 'basquitis' a Catalunya

Knörr, amb Mascarell, durant la presentació

Gorka Knörr, que ha estat presentat aquest dilluns com a nou director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ha afirmat que a Catalunya hi ha 'basquitis'. Knörr, que ha respost preguntes en euskera, ha parlat sobre la realitat del País Basc i de Catalunya i ha comentat que "sovint, País Basc i Catalunya vivim d'esquena. Hi ha més 'basquitis' a Catalunya que 'catalanitis' al País Basc".

Tot i que no ha entrat a fer comparacions entre les dues nacions, el director de l'ICEC ha insistit en que Catalunya "mira molt més al País Basc".  Cada nació "té les seves especificitats" ha dit abans de remarcar que "l'important són els reptes culturals".

En la seva compareixença, Knörr, de pare basc i mare catalana, i nascut a Tarragona, ha dit que malgrat haver viscut més temps al País Basc se sent "tarragoní". El nou director assumeix el seu càrrec per tal de projectar la cultura catalana "més enllà" de les seves fronteres i amb diferents tasques immediates a realitzar com afrontar la resolució del dictamen de la CE sobre el cinema català.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha proposat aquest matí al consell general de l'ICEC el nomenament de Knörr i aquesta tarda, en la seva presentació pública, ha defensat que es tracta d'un professional que sap el que és l'àmbit artístic pel seu ofici com a músic i també l'empresarial, al qual s'ha dedicat en els últims anys.

Així mateix, no ha amagat que es tracta d'algú que coneix "bé i de manera profunda" la realitat europea, després de passar pel Parlament europeu, on va ser membre titular de la Comissió d'Economia i Afers Monetaris i suplent de la Comissió d'Exteriors. D'altra banda, com a secretari general d'Eusko Alkartasuna entre novembre de 1999 i novembre de 2003, va participar en l'Aliança Lliure Europea (ALE).

El conseller s'ha mostrat partidari de no respondre de manera immediata al requeriment de Brussel·les de suprimir les "normes discriminatòries" que dificulten la distribució de pel·lícules estrangeres a Catalunya, ja que hi ha dos mesos de termini. Mascarell ha remarcat que en aquest temps s'haurà de veure què "lectura jurídica" s'acaba fent per "buscar una bona solució".

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#10 cat51, cat, 03/07/2012 - 21:36

Els bascos van a la seva bola i quan han pogut votar a favor nostre al parlament no ho han fet. No entenc aquesta admiració pels bascos. De fet als espanyols els agradaría ser com els bascos. Son el seu mirall. Recordeu alló de la fúria espanyola que en realitat era basca. Poc cervell i molta força.

#9 Fernandomartinez, bse, 03/07/2012 - 13:32

Las competencias de educación las llevan desde hace tiempo las CCAA, nanocionalistas vascos catalanes, se ponen de acuerdo en manifestar su antiespañolismo, ej, pitadas al himno español, ¿por gué no pactan y se estudia un par de horas vasco en cat.y viceversa. a los "castellanos" eso nos doleria

#8 CAPTIU, BARCELONA, 03/07/2012 - 09:45

Si seguiu l'actuació dels Bascos al Congreso veureu que sempre s'alien amb els espanyols en cintra nostra, con tal d'aconseguir algun benefici per ells. Veureu que han arruïnat moltes empreses catalanes amb competència deslleial, basada en els seus privilegis fiscals.

#7 XINXAN, BCN, 03/07/2012 - 09:16

Encara hi ha molts de nosaltres que pensen que els sentiments d'apreci i admiració que tenim envers els bascos és mutu, i la realitat és que, tot i que no ens odien com els espanyols, passen de nosaltres completament. És trist però estem sols al món, ningú no mouria mai un dit per nosaltres.

#6 ramon, barcelona-c, 03/07/2012 - 00:01

QUIN DESCUBRIMENT !!. Dir aixó a hores d'ara com un descobriment , es tenir una opinió respecte als catalans ,com jo, encara pitjor de la que tinc jo mateix .