Publicitat
Cultura · 3 de Juliol de 2019. 09:58h.

"Han volgut extingir el català des de primers del XVIII"

L'escriptora Rosa Calafat afirma que "es manté feblement gràcies a l'escola"

"Han volgut extingir el català des de primers del XVIII"

La lingüista i escriptora, Rosa Calafat, ha assegurat en una entrevista a El Punt-Avui que "han volgut extingir el català des de primers del XVIII" i afirma que "tenir un estat és una de les solucions per salvar la llengua". Tanmateix, adverteix que "no és la solució definitiva, perquè si aquest estat no prioritza els nostres drets com a catalanoparlants, no prioritza el català, el català no avançarà, farà marxa enrere".

Calafat ha apuntat que "l'escola, els mitjans de comunicació i les lleis" són "tres qüestions bàsiques que tenim per enfortir una llengua". En aquest sentit, adverterix que "si a un tamboret li traiem una pota, difícilment l'equilibri es mantindrà. És el que li passa ara mateix a la llengua catalana". "Es manté feblement gràcies a l'escola", conclou.

L'escriptora lamenta que "les nostres lleis no hi són amb el pes que tocaria que hi fossin i, a més, hi ha unes lleis més feixugues que les condicionen". "Pel que fa als mitjans de comunicació, em pregunto què passa a les nostres universitats que no formem periodistes, les persones que han d'agafar un micròfon, que han de ser mestres, en el fet que la llengua catalana té molta riquesa", lamenta.

Finalment, diu que "és un complex heretat del temps de la dictadura, quan parlar català feia pagès" i afegeix que "no ens hem tret del damunt aquesta narrativa, que és la que surt al llibre, aquesta manera de dominar el cervell dels altres". "Ara resulta que la meva llengua, les meves paraules, tenen un estigma i les del meu veí no; per què?", es pregunta.

Publicitat
Publicitat

72 Comentaris

Publicitat
#36 Perico, Matadepera, 04/07/2019 - 19:33

Un estado (totalitario necesariamente) para proteger (imponer) una lengua, y que se jodan los habitantes de ese estado. Maravilloso.

#35 Gironi mosquejat, Girona, 04/07/2019 - 14:58

Al primer moment he pensat que parlava de frança

#34 Talegon & Rufian "Fakes", WATERloo, 04/07/2019 - 00:41

Flipada.

#32 Telamarinera , Vng, 03/07/2019 - 16:46

En el año 1984 pedí un profesor de catalán. Aprendí. Por respeto a Cat y una forma de tornarle afectos.
Hoy, al usarlo/imponerlo, lo de dejado de hablar. Y de contribuir a su expansión a sólo suscrito a Ara, intentando identificar/entender su “deriva”
Hoy, por una Cat plural, de inteligencias, de ímpetu social e individual al que plantar ca

#31 Felipe V - 1714, Bcn, 03/07/2019 - 16:28

"Habiendo pacificado mis Armas ese Principado toca a Mi establecer soberanía en él y por derecho de conquista someterlo en adelante a las Leyes de Castilla...."

#31.1 Tabarnés Puro, Barcino, 03/07/2019 - 18:42

O sea, lo que hicieron los catalanes en el Alguer, ¿no?