Publicitat
Cultura · 28 de Novembre de 2021. 11:30h.

Heroïnes de l'Holocaust

La vida d'onze espanyoles supervivents dels camps d'extermini

Heroïnes de l'Holocaust

Mónica G. Álvarez signant llibres a Barcelona

Mónica G. Álvarez (Valladolid, 1979) és una escriptora i periodista que ja ha publicat diversos llibres sobre l'Holocaust: "Guardianas nazis. El lado femenino del mall" (2012), "Las caras del mal" (2015) o "Amor y horror nazi" (2017). Col·laboradora de diversos mitjans -actualment escriu a La Vanguardia- ara torna amb "Noche y niebla en los campos nazis" (Espasa).

La història d'onze espanyoles republicanes deportades als camps de concentració després de fugir del franquisme, enrolar-se a la resistència contra el nazisme i ser detingudes. Es tracta de Conchita Grangé, Elisa Garrido, Neus Català, Braulia Cánovas, Mercedes Núñez, Constanza Martínez Prieto, Lise London, entre d'altres, en són algunes de les protagonistes.

El títol pren nom del famós decret -Nacht und nebel en alemany- que va permetre als nazis fer desaparèixer tots els opositors sense deixar rastre. A la presentació a Barcelona va recordar una frase de Neus Català després del seu pas per Ravensbrück que "Dante no podia ni imaginar l'infern".

La periodista, que va estar a l'antic camp de concentració, va explicar que no es va poder fer una foto "per respecte" a tots els que hi eren, però que el que més el va impressionar van ser "les cases dels guardians de les SS" mentre anava cap al camp. L'Holocaust difícilment es podia amagar.

Després el fet d'haver de romandre les internes "durant hores" a l'Appellplatz durant els recomptes sense moure un múscul i sovint a temperatures sota zero o "l'amuntegament" als dormitoris. "Per mi són unes heroïnes, es mereixen el seu lloc a la història":

"Com és possible que un ésser humà pugui cometre tantes atrocitats?", es va preguntar durant la presentació celebrada a l'antiga presó Model. "Exterminar milions de persones simplement perquè són diferents: una raça, una ideologia, una ètnia, una orientació sexual o fins i tot per portar ulleres". "Fa deu anys que investigo i encara em pregunto com és possible", insisteix. El llibre, de 463 pàgines i 19,90 euros de PVP, inclou fotografies familiars de les deportades i dels camps on van estar internades.

 

 

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#7 pepe, andorra, 30/11/2021 - 12:37

pues mire usted, lo tiene en su cara ahora mismo, en unos años se hará lo mismo con los q se niegan a inyectarse algo sin conocimiento de lo q se esta inyectando, afortunadamente, eso es un delito de lesa humanidad y no prescribe. Pero ahora mismo, el camino, es ese, la manipulación, la falsedad como información, el virus como excusa para reprimir.

#6 Pere Ardevol, Riells i Viabrea, 29/11/2021 - 18:14

Bueno, de gente comunista, poco podemos esperar, que canten verdades. Si lo suyo es la guerra propagandística total, donde la mentira es usual y fundamental para conseguir sus objetivos políticos.
Pero claro, con la librería Europa barcelonesa, cerrada por el régimen, ¿qué podemos esperar de libros de historia de la segunda guerra mundial?

#4 Charly, Barcelona, 28/11/2021 - 16:35

Más o menos como Rahola bajo el holocausto español.

#3 Daniel, Tokio, Texas, 28/11/2021 - 13:21

Y la pasta que se está haciendo esta señora explotando el temita es para llorar también. Eso de exterminar por llevar gafas debe ser por Himmler, supongo.

#2 Cesc, Barcelona, 28/11/2021 - 13:13

Però, no eren 9 els detinguts i engarxolats pel tema del 1 O ? i nomes hi havia 2 heroïnes del Holocaust del TS i tota la judicatura de Ñ al 2017.