Publicitat
Cultura · 21 de Febrer de 2020. 09:23h.

Historiadors es rebel·len contra l'Institut Nova Història

Per convertir en catalans Teresa de Jesús, Cervantes, Magallanes, Hernán Cortés, El Cid, Erasme, Leonardo da Vinci o Marco Polo

Historiadors es rebel·len contra l'Institut Nova Història

Laura Borràs, promocionant el calendari de l'INH de 2020

Historiadors i filòlegs coordinats per Vicent Baydal i Cristian Colom refuten en el llibre col·lectiu "Pseudohistòria contra Catalunya" (Eumo ed.) les teories de l'Institut Nova Història (INH) i de la historiografia "espanyolista". La presentació es va dur a terme a a la llibreria la Central de Raval i, segons informa La Vanguardia, Joaquim Albareda va definir a l'INH com "equivalent del fake news", el va qualificar de "historietes embolicades en l'estelada i reflex d'un temps de confusió".

Però també es va preguntar per l'èxit de les teories de l'INH com que Colom, Teresa de Jesús, Cervantes, Magallanes, Hernán Cortés, El Cid, Erasme, Leonardo da Vinci, Marco Polo eren catalans o que Cervantes i Shakespeare són la mateixa persona i, a més, eren catalans. Segons Albareda, en part s'explica per "l'impuls de TV3 amb alguns documentals" i el suport de "determinats sectors d'ERC, ANC, Diputació de Girona, ajuntaments i consells comarcals, en un exercici d'irresponsabilitat o ignorància" (en el llibre , Baydal recorda que el 2013 es va donar el Premi Nacional Lluís Companys a l'INH). I també va assenyalar que fa pocs dies JxCat i la CUP, encara van evitar la crítica al Parlament.

Joan B. Culla, per la seva banda, es va desmarcar del "friquisme extrem", "manicomial" i "sectari" de l'Institut de Nova Història, però va assenyalar la seva asimetria respecte de el camp de l'espanyolisme. Segons Culla hi ha una historiografia espanyola que gaudeix de gran respectabilitat i suport mediàtic, inclosa la FAES (i va citar a González Antón, Ubieto Arteta, Gabriel Tortella, Jordi Canal o García de Gortázar).

En nom dels autors, Vicent Baydal va assenyalar que "la història catalana no mereix ser rebolcada al fang". I Cristian Palomo va posar com a exemple rotund de les falsedats històriques de l'INH que Joan Colom i Bertran, a qui identifiquen com Cristòfor Colom, està comprovat que va morir en 1477. I no obstant això, Jordi Bilbeny, fins i tot en un recent llibre, el ressuscita per descobrir Amèrica el 1492.

 

Publicitat
Publicitat

46 Comentaris

Publicitat
#29 yo, Tres Cantos, 23/02/2020 - 09:39

Al final, lo de siempre, la culpa es de los españoles. Qué original

#28 Alfonso, Bangkok, 22/02/2020 - 02:49

Cat-ar ( Qatar en arabe ) era parte del imperio catalan, de ahi viene el interes de algunos catalanes independestistas en hacer negocio con ellos ( Xabi, Guardiola, el Barca...etc )

#27 Luisnomeacuerdo , Cuenca, 21/02/2020 - 20:25

Necesitamos un tío de la vara que le sacuda en los cotubillos a los fexistes independestistes hasta que espabilen, más tontos y nacen motocarros.

#26 Carles Fortuny, Palau de la Degeneralitat, 21/02/2020 - 19:43

Pero si los del Institut Nova Historieta tienen razón, todo el mundo era catalán. Al parecer Hitler y Stalin también.

#25 FER, SABADELL, 21/02/2020 - 19:30

Pues no entiendo porqué. En la Atlántida se hablaba catalan. Es un hecho probado y contrastado..