Publicitat
Cultura · 30 d'Agost de 2010. 14:01h.

Històries de la Model

La periodista Rosario Fontova publica la història de la presó

Històries de la Model

Imatge de l'interior de la presó

La periodista Rosario Fontova ha escrit 'La Model de Barcelona. Històries de la presó', després de més d'un any de recerca en diferents arxius, biografies, llibres d'història i records d'antics penats.

El llibre, editat pel Departament d'Interior de la Generalitat, segueix un recorregut cronològic organitzat per àmbits temàtics i, amb disseny de Ramon Sauló, està àmpliament il lustrat amb fotografies actuals de Rafael Vargas -que reflecteixen l'arquitectura i organització interna del centre, però també el mal estat de conservació de l'edifici-. El volum es completa amb un ampli apartat documental amb imatges històriques d'autors com Centelles, Cabriel Cases i Pepe Baeza.

L'obra aborda la presó des de totes les seves facetes. La urbanística i arquitectònica enllaça amb el naixement de l'Eixample -la presó es va inaugurar el 1904 després de 16 anys d'obres ia mig acabar- i la seva monumentalització inicial amb edificis com la Universitat de Barcelona i el Palau de Justícia. La de funcionament reflecteix com des del primer moment va quedar obsolet l'intent de fer un projecte modèlic a causa de la manca de mitjans, la superpoblació endèmica -estava pensada per 820 presos i ha arribat a albergar, després de la guerra, més de 13.000, ara hi ha uns 1.800- i unes instal.lacions en què, per exemple, mai no han pogut eradicar les xinxes.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat