Publicitat
Cultura · 21 de Maig de 2010. 16:14h.

Homenatge a Eugeni Xammar

Posaran una làpida a la tomba del periodista més important dels anys 30

Homenatge a Eugeni Xammar

Eugeni Xammar

L'Ametlla del Vallès retrà homenatge al periodista Eugeni Xammar col·locant una làpida a la seva tomba gràcies a una iniciativa popular. La col·locació de la làpida es portarà a terme el proper dissabte 29 de maig, a les 12 del migdia, al Cementiri de l'Ametlla, amb l'assistència de l´Alcaldessa del municipi, la Directora IES E.Xammar i Joan Barrera, impulsor d'aquesta iniciativa.

La celebració es conclourà amb un "dinar xammarià” i posteriorment es presentarà el llibre 'Viatge involuntari a la Catalunya impossible' de Quim Torra, que va ser premiat amb el Premi Carles Rahola d´assaig l´any passat, i que fa un recorregut pel periodisme català republicà.

Eugeni Xammar i Puigventós (Barcelona, 1888 - L'Ametlla del Vallès, 5 de desembre del 1973), va ser un periodista cosmopolita, diplomàtic de carrera i traductor poliglota que visqué la major part de la seva vida fora de Catalunya. Com a periodista, va començar a col·laborar des del 1904 en diverses revistes, com ara La Tralla, El Poble Català i Iberia, de la que va ser redactor en cap.

Va viure també a l'Argentina el 1920, treballant en un petit diari local. Va col·laborar amb La Veu de Catalunya, Mirador, La Publicitat i El Sol. Va ser corresponsal a París, Ginebra i Berlín, on va viure i narrar per al diari de Madrid Ahora, el desenvolupament del nazisme a començaments dels anys 30, recollides en una publicació el 2005. Durant la Guerra Civil espanyola, va ser agregat de premsa a l'ambaixada republicana a París. Va participar com a funcionari primer a la Societat de Nacions i després a les Nacions Unides, després de la Segona guerra mundial.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Gemma, matadepera, 23/05/2010 - 11:26

lástima que en Cataluña no haya periodistas como él. Ahora se dedican a firmar panfletos identitarios firmados por el redactor-jefe Montilla.

#1 Oriol Pagès, Barcelona, 21/05/2010 - 16:43

Allà estarem, com un sol home.