Publicitat
Cultura · 25 de Febrer de 2013. 15:30h.

Homenatge a la 'bailaora'

El Govern impulsa l’Any Carmen Amaya amb motiu del centenari del seu naixement

Homenatge a la 'bailaora'

Carmen Amaya (Foto: www.festivalcarmenamaya.com)

El Govern ha impulsat l’Any Carmen Amaya, com a homenatge a la bailaora catalana en el centenari del seu naixement. L'objectiu d'aquesta celebració és "redescobrir, honorar la memòria i difondre el llegat" de la bailaora en el seu centenari i en els cinquanta de la seva mort.

La celebració vol retre tribut a l'artista, difondre la seva figura, reconèixer la seva vàlua, i situar-la com a una de les artistes catalanes més universals.

Carmen Amaya i Amaya (Barcelona, 1913 - Begur, 1963), bailaora gitana, ha estat una de les més grans artistes catalanes del segle XX i una de les ballarines més destacades del ball flamenc.

Amaya, que va revolucionar el ball que es feia en aquell moment, es va iniciar als sis anys al restaurant Les set portes de Barcelona. D'allà va passar als teatres de París.

Va participar en més de 12 pel·lícules i va rebre el reconeixement de tot el món artístic. Va ser guardonada amb la Medalla al Mèrit Turístic de Barcelona, el Llaç d'Isabel la Catòlica i és filla adoptiva de Begur.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#3 Marc, Sabadell, 25/02/2013 - 17:52

Una autèntica vergonya tirar diner públic d'aquesta manera, i en plena crisi on és retallen serveis essencials per la població. I el flamenc de cultura catalana no en té RES..

#3.1 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 25/02/2013 - 20:12

El flamenc en té tant de cultura catalana com la música de violoncel. Carmen Amaya va néixer, viure i morir a Catalunya i era genial. La discusió sobre el que és i el que no és cultura catalana és bizantina i no paga la pena perdre-hi temps. La cultura es un àmbit integrador i obert.

#3.2 joan, Pyongyang, Països Catalans, 25/02/2013 - 20:15

Estoy de acuerdo. Acabemos también con las subvenciones a Omnium, Plataforma per la Llengua, TV3, La Corpo, grup Godóa, ARA, El punt-Avui, El periódico y un largo etc.

#2 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 25/02/2013 - 17:21

Tan catalana i tan universal com Pau Casals. El flamenc és gitano, i tenim gitanos catalans des de molt antic, a Catalunya es fa un flamenc de primera i les millors guitarres. Però les corrides no les volem perquè són maltractament animal. El nacionalisme espanyol no entèn res perquè es ignorant.

#2.1 Atazina, Cantabria, 25/02/2013 - 19:55

El origen del flamenco es incierto. Las gentes en Andalucía desde tiempos remotos han cantado y bailado por cualquier razón desarrollándose en el siglo XIX. Estrabón y otros autores de la antiguedad dejaron constancia de la afición de los habitantes de la Bética por el cante y el baile.

#2.2 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 25/02/2013 - 20:17

Potser, però la Carmen Amaya era catalana i ens pertoca a nosaltres honorar la seva figura genial. No perdrem la nostra identitat per fer-ho. O és que hi ha qui es pensa que Catalunya és només la sardana i els pasturets?

#1 Kropotkin, Vic, 25/02/2013 - 16:06

Esta gente no tienen escrupulos. 30 años destruyendo cualquier cosa que huela a España y ahora se ponen a homenajear al flamento. Manda WebOS.

#1.1 Psiquiatra/e, Sant Boi, 25/02/2013 - 18:01

Copro, et veig especialment irritat avui. Vols dir que amb una mica de talco no ho veuries millor ?