Publicitat
Cultura · 27 de Gener de 2011. 09:08h.

Javier Cercas demana "generositat" amb ETA

"Si la democràcia va ser tan generosa amb els franquistes, no pot ser-ho menys amb els etarres"

Javier Cercas demana "generositat" amb ETA

Javier Cercas

L'escriptor Javier Cercas, en un article a El País, escriu sobre "la fi d'ETA" i considera que per acabar amb l'organització terrorista "Otegi haurà de enganyar els seus; els haurà de trair. ETA espera des de fa temps al seu Mandela, al seu Adolfo Suárez, a algú que tingui el coratge del gran traïdor".

"I mentre, tothom fixa les condicions de la fi, començant per les víctimes d'ETA. És natural: ETA no pot acabar sense que l'Estat tingui en compte les seves víctimes, però han de les víctimes imposar les seves condicions a l'Estat?", es pregunta.

"Un document subscrit per gairebé totes les associacions de víctimes d'ETA i lliurat a finals de desembre als principals responsables polítics afirma que només podrà donar-se per acabada la història d'ETA quan els seus membres i el seu entorn condemnin la història de la banda", recorda .

Cercas admet que "és una exigència justa: es tracta que els etarres reconeguin de manera explícita que aquests 40 anys de sang i de merda no han servit per res; tampoc hi ha dubte que és una exigència poc realista, i supèrflua: deixar les armes sense contrapartides polítiques és la millor manera de reconèixer, encara que sigui de forma implícita, que aquests 40 anys de sang i de merda no han servit de res. Només cal res més".

L'escriptor assenyala que "fa gairebé 40 anys aquest país es va enfrontar a un problema semblant, un problema que es va resoldre raonablement sense necessitat de cap condemna explícita, i que amb aquesta necessitat potser no s'hagués resolt: llavors eren els franquistes que havien de deixar la pistola i acceptar la democràcia després de 40 anys de sang i de merda".

"I va ser Adolfo Suárez qui, amb un coratge que ja ningú podrà agrair prou, els va convèncer que la deixessin anar, enganyats i traïts, però sense obligar-los a condemnar de forma explícita 40 anys de franquisme. De fet, molts encara no els han condemnat, de fet, al màxim a què ha arribat el PP ha estat a avalar el 2002 una proposició del Congrés que proclama 'el reconeixement moral de tots els qui van ser víctimes de la guerra civil, així com de tots els van patir més tard la repressió de la dictadura franquista'".

"Reconeixement moral: no condemna. Significa això que el PP és un partit franquista, o que no és un partit democràtic? En absolut: vol dir només que, si la democràcia va ser tan generosa amb els franquistes, no pot ser-ho menys amb els etarres , i que no podem exigir a uns el que no els exigim als altres", considera.

"Això pot semblar injust, i en certa manera ho és, però és millor no enganyar i entendre com més aviat que, aleshores com ara, és impossible acabar amb 40 anys de sang i de merda sense ferir-se ni tacar-se", conclou.

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#15 Fran, Llinars, 28/01/2011 - 12:46

Quin fastig d comentaris. M´agradaria saber el q dirieu si algun escriu q Lluis Companys va acabar sent un miner.

#14 Hoped, Barcelona, 28/01/2011 - 00:49

Una opinión muy valinte y sinecra que no gustará a los unionistas españoles ni a los ue sueñan en una dfendición pública.

#13 Pedrojota, Madrid, 27/01/2011 - 18:09

Joan Planes: "Arcadi Espada escrivint al Mundo" i "encert" és un oxímoron.

#12 jose, tarragona, 27/01/2011 - 15:21

Carrero blanco, primer astronauta español Si,si , pero Carrero vivia en un pis, i no al palau de la Moncloa. Com la casta parasitaria que ens toca sufrir avui en dia. Cercas confon la gimnasia amb la magnesia.

#11 Carles, Barcelona, 27/01/2011 - 13:47

Molt valent el comentari, tant valent com cert.
Felicitats Javier!