Cultura · 27 d'Agost de 2017. 18:25h.

Javier Cercas diu que el referèndum és "antidemocràtic"

"Si ho fos, Hitler i Franco serien demòcrates, perquè tots dos van convocar i van guanyar referèndums"

Javier Cercas diu que el referèndum és "antidemocràtic"

Javier Cercas

L'escriptor català Javier Cercas, en un article a El País Semanal, ha manifestat que "els dirigents independentistes fingeixen no saber que la democràcia no consisteix únicament en votar, que votar és una condició necessària però no suficient per a la democràcia, i que un referèndum no és en si mateix un instrument democràtic".

Cercas apunta en aquest sentit que "si ho fos, Hitler i Franco serien demòcrates, perquè tots dos van convocar i van guanyar referèndums" i assenyala que "els dirigents independentistes fan veure molt bé aquesta ignorància, i d'aquí que molta bona gent cregui a Catalunya que un referèndum antidemocràtic és el súmmum de la democràcia".

També recorda que "el 25 de maig de 2014 se va convocar a 130 municipis de Catalunya un referèndum sobre diferents qüestions socials, que va ser prohibit per la Junta Electoral Central i el Tribunal Suprem perquè es solapava amb les eleccions europees; aquest dia els Mossos d'Esquadra, enviats per la Generalitat d'Artur Mas, van paralitzar el referèndum i van requisar urnes, hi va haver 500 ciutadans identificats i 10 denunciats per desobediència".

 L'articulista, d'altra banda, cita un estudi recent del CEO i assenyala que "els votants més rics, amb una mitjana de 2.190 euros d'ingressos familiars nets, voten a la CUP". Javier Cercas apunta que "els votants de la CUP no són hereus de la vella i fortíssima tradició anarquista catalana: els seguidors de Durruti eren proletaris utòpics, desheretats sense remei, esclaus a la recerca d'emancipació, i per això eren perillosos per al poder; els votants de la CUP són, molt sovint, gent benestant, coqueta i volàtil, que no està disposada a córrer cap risc i no representa un perill real per a ningú ".

26 Comentaris

Publicitat
#22 Xosé , Martinez, 06/10/2017 - 04:15

Excelente Articulo.

#21 Alexei, Bcn, 13/09/2017 - 22:57

Mira Rius, un altre que compara procés amb nazisme... "Yo, a los que comparan el soberanismo con el nazismo los bloqueo sin contemplaciones", dius en un article i 5' després et fas ressò de l'entrevsita de Cercas.

#19 Eduardo González Palomar, Manlleu, 28/08/2017 - 19:10

Aquel que mata a su convecino a golpes de urna no es un demócrata sino un asesino y el que cuelga “esteladas” en los colegios electorales no es un buen patriota sino un tramposo.

#18 Oriol, BCN, 28/08/2017 - 14:52

Ara, si el que vol dir és que aquest referéndum es farà sense garanties i té tota la pinta d'acabar-se malament, hi estic d'acord. Jo vull que es faci amb garanties, però llavors cal que el govern de Madrid cooperi. Són ells mateixos els que impedeixen que es faci bé.

#18.1 Espluguenç, Esplugues del Llobregat, 28/08/2017 - 17:43

El 27-S JA ES VA FER amb totes les garanties i ES VA PERDRE. 47% d'independentistes, poc més del 30% del cens. El problema es que no van voler comptar vots, i us van dir que el 47% ere un "mandat democràtic" per fer un referéndum que no venia a cap programa.
Ho entens?

#17 Oriol, BCN, 28/08/2017 - 14:50

I quina mania amb els refèndums de Hitler i Franco! El referéndum en què es va aprovar la Constitució española també va ser antidemocràtic? I el referèndum sobre la forma d'Estat a la Itàlia de la postguerra? I els referèndums suïssos? Tots són antidemocràtics? Ja n'hi ha prou d'haver de llegir xorrades, home!

#17.1 M. Pilar, Barcelona, 28/08/2017 - 19:43

El que demostreu els qui feu aquestes comparacions no és altra cosa que IGNORÀNCIA. En cada cas la consulta parteix de situacions sociopolítiques diferents i per tant les legislacions aplicables són diferents també i aquestes són les que marquen la seva legalitat o no.