Publicitat
Cultura · 19 de Desembre de 2016. 13:30h.

Joan B. Cendrós, l'últim gran burgès

Exposició sobre el mecenes de la cultura catalana

Joan B. Cendrós, l'últim gran burgès

Els comissaris, Laura Cendrós i Genís Sinca, amb una foto de l'empresari

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugura aquest dilluns, a les 19 hores, l’exposició “Cendrós, un empresari d’acció!” al Palau Robert de Barcelona (Passeig de Gràcia cantonada Diagonal).

L’exposició -que té com a comissaris l’escriptor Genís Sinca i la promotora cultural Laura Cendrós- recorda el mecenatge i l’activisme de l’empresari J.B. Cendrós a favor de la cultura catalana. La mostra estarà oberta fins el 30 d’abril del 2017.

expcendros.jpg

L'exposició sobre Joan B. Cendrós estarà oberta al Palau Robert fins el 30 d'abril

És un recorregut exhaustiu per la vida i obra de Joan Baptista Cendrós i Carbonell (Barcelona 1916-1986), l'industrial que no tan sols va provocar una revolució en el món de la cosmètica masculina amb l’aftershave Floïd sinó que va convertir-se en un dels mecenes més originals del segle XX a Catalunya. J.B. Cendrós, un dels cinc empresaris fundadors d'Òmnium Cultural (1961), va ser l'ideòleg del Premi Sant Jordi (1959) i va repatriar Edicions Proa (1964).

L'exposició se centra en un seguit d'accions, algunes summament vistoses en la difícil  conjuntura de la dictadura franquista. Fins i tot s’hi es percep l’olor característica del massatge Floïd. El relat expositiu s’estructura en sis àmbits temàtics: La revolució del Floïd, la resurecció de la biblioteca A Tot Vent, la edició en català de les obres sobre James Bond, la fundació d’Òmnium, el mecenatge a Josep Carner i altres poetes i, finalment, altres iniciatives com la recuperació de la Gran Enciclopèdia Catalana o el rellançament del Teatre Romea.

Organitzada per la Generalitat de Catalunya, amb el patrocini de la Diputació de Barcelona, l’Obra Social “la Caixa”, Òmnium Cultural, la Fundació Carulla, Floïd, Bon Preu/Esclat i Nubul, ha comptat amb el  diari Ara com a Media Partner.

lauracendrosok.jpgLaura Cendrós, amb la col·lecció 'A tot vent'

3 Comentaris

Publicitat
#2 Amadeu Ventos, Barcelona, 26/12/2016 - 10:41

Gran personatge Joan B. Cendrós. Tenia una gran ventatge sobre molts dels de la seva época. Era valent, creia en el seu país, lluitava encarnissadament contra el franquisme i feia mil coses per salvar la cultura del país! Suposo que ser ric, burgès i progressista de veritat, deuria fotre negre a le