Publicitat
Cultura · 16 de Novembre de 2009. 14:45h.

Joel Joan: "no em contracta ningú"

"Ni el Lliure, ni el Nacional, dels teatres públics ningú em truca per res"

Joel Joan: "no em contracta ningú"

Joel Joan, en una imatge d\'arxiu

El president de l'Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, ha manifestat en una entrevista al Directe que podria donar vida al general Moragues en una pel·lícula. "Estic esperant que l'Ignasi Farré, guionista i director del projecte, em passi el guió, que encara no té ultimat. Penso que, si el guió està ben fet i és bo, trobarem finançament per fer la pel·lícula".

En aquest sentit, Joel Joan admet que el projecte "m'engresca molt! Diuen que m'hi assemblo i tot, amb l'estàtua del Moragues que tenen a Sort, i m'encantaria que la nostra cinematografia tingués el seu propi Braveheart, un heroi d'aquestes dimensions. A més aquesta mena de pel·lícules històriques vertebren l'imaginari col·lectiu, necessitem una pel·lícula com aquesta com el pa que mengem".

L'actor també confessa sentir-se "al punt de mira per ser independentista". "La primera dona negra que va seure a un autobús de blancs va rebre insults i ho va passar molt malament, la lluita perquè blancs i negres passessin a compartir menjadors i lavabos no va ser fàcil, com tampoc va ser fàcil la lluita del feminisme, dels homosexuals... Això que ara ens semblen drets fonamentals van constar moltes vides fa relativament pocs anys".

"Els drets conquerits per la modernitat no són gratis, i els pioners s'hi han de trencar la cara. Si no vols trencar-te la cara queda't a casa i no diguis el que penses. Amb l'independentisme català els primers que hem sortit de l'armari hem rebut més hòsties, i és clar que m'ha afectat, és clar que treballaria molt més si jo no fos independentista", afegeix.

El cineasta lamenta que "si no fos per Focus ara mateix no treballaria, no em contracta ningú més. Ni el Lliure, ni el Nacional, dels teatres públics ningú em truca per res, la meva posició política potser els resulta incòmoda. Dono moltes gràcies a Focus per confiar en mi, i això que és una empresa privada que d'independentista en té tant com el Montilla, però curiosament no es regeixen per idees polítiques sinó pel meu suposat talent i per això em contracten". "Intento tirar endavant les meves produccions, però ningú confia en mi per res. Estic segur que el meu independentisme crea molta incomoditat", afegeix.

D'altra banda, celebra que "cada any que passa tenim menys por a que vinguin els tancs. El 81 el cop d'Estat encara va fer molta por, perquè els militars encara tenien molt a dir. Actualment tenen molt poc a dir, però és que d'aquí 5 anys tindran molt menys a dir, i el dia que declarem la independència no tindran res a dir. Aquesta és la gran por que estem vencent individualment tots".

També critica que "els polítics fan el ridícul i s'estan quedant enrere. En part tenen raó, potser sense ERC al tripartit no hi hauria una llei de l'educació o una llei del cinema, però estem parlant de no quedar-nos amb les engrunes i fer el gran pas cap a la independència d'una vegada, un pas que tard o d'hora haurem de fer i un cop fet ja estarà, llavors veurem com els de La Vanguardia seran els més independentistes de tots".

En aquest sentit considera que "perquè els polítics siguin mediocres i no tinguin el coratge necessari no ens pot servir d'excusa per caure en el desànim. No podem tirar la tovallola perquè els nostres polítics siguin mediocres o no els tinguin prou ben posats".

Publicitat
Publicitat

72 Comentaris

Publicitat
#72 peter, BDN, 19/11/2009 - 12:09

Si serveix de consol a mí tampoc em contracten, i mira que soc bo, ens podem trobar a fer un cafetó i parlem de les nostres penes, ah... pagant tu. com a bons catalanets,

#71 Fran, Llinars, 18/11/2009 - 01:06

Ara entenc aixo d"catala emprenyat".En Joel J.es pensaba q despres de sembrar podria recollir la collita,pero vs x on,o la collita es dolenta,o el pages no sap o n´hi han massa pagesos com Joel J.Ara q?et cosiras la boca i marxaras cap a Madrid a plorar

#70 Lluís Miquel, Can Fanga, 17/11/2009 - 19:19

Joel. Estem igual. A mí tampoc em contracte ningú. Vols que fem una vaga de fam junts a veure si cau alguna cosa? Ah! I no tinc cap problema d'anar d'independentista o el que faci falta, mentre em donin feina... Una abraçada, Patriota!!!

#69 pep guspira, BCN, 17/11/2009 - 17:57

Aquet silenci en quan a la teva persona, ja donava a entendre alguna cosa, aura fet aquet mal ?bicho? del Ferran. Desitjo que tots empenyem capa una independència, per treure?ns aquesta ?crosta? .

#68 pero-linus, mataró, 17/11/2009 - 17:15

Doncs el noi està boníssim i a mi m'agradaria veure'l a tot arreu. Rius, ja has acceptat la seva proposta? A què esperes? Alguns et tenim enveja!