Cultura · 23 de Novembre de 2022. 07:09h.

La batalla de Stalingrad dia a dia

Publicat el clàssic de Jason Mark sobre els combats a la fàbrica de tractors

La batalla de Stalingrad dia a dia

Stalingrad ha passat a la història com la batalla urbana per excel·lència i com una de les més grans sagnants de la Segona Guerra Mundial. Però durant quatre mesos de la tardor-hivern de 1942-1943, les forces alemanyes i soviètiques es van disputar el control de la fàbrica d'armes -abans de tractors- Barricada i tot el seu districte fabril.

Ara Editorial Salamina publica la traducció al castellà "Isla de Fuego", el clàssic de Jason D. Mark sobre aquesta batalla dins la batalla. Jason D. Mark és una de les principals autoritats mundials a la Batalla de Stalingrad. Els seus altres llibres inclouen Death of the Leaping Horseman: The 24th Panzer Division in Stalingrad, Into Oblivion: Kharkov to Stalingrad i Angriff: The German Attack on Stalingrad in Photos.

Els alemanys van reunir els millors batallons de sapadors de les divisions del Sisè Exèrcit per tal d'asestar el cop definitiu a aquest costat del Volga. Aquestes tropes expertes combat urbà havien d'expulsar les restes de les divisions soviètiques al marge oriental del riu i fer-se, així, amb tota la ciutat.

Els soviètics, per contra, van plantejar una resistència a ultrança amb caps de pont mínims a la riba occidental de Stalingrad, privant així els alemanys de la seva conquesta.

Entre Barricada i el Volga va quedar aïllada la 138a Divisió de Fusilers del coronel Lyudnikov, que aguantaria el seu perímetre contra vent i marea amb tot just un grapat d'homes. El seu sector seria conegut com la Isla de Fuego o Isla Lyudnikov.

El llibre, de més de 600 pàgines, en la versió original descriu la batalla dia a dia, amb les baixes, els diferents atacs i contraatacs i fins i tot la història personal dels soldats./ Una ressenya de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Marqués de Mortara, Barcelona , 24/11/2022 - 12:14

Hitler había advertido al general Halder, Comandante en el Este, dos meses antes, de que las líneas rumanas, italianas y húngaras en el Don eran muy frágiles y los rusos estaban acumulando fuerzas para atacarlas, lo cual dejaría a los 200.000 alemanes del VI Ejército cercados. Pero Halder no creyó oportuno enviar divisiones de refuerzo a la zona.

#2 Uno que pasa por aqui, BCN, 23/11/2022 - 13:02

Nunca me imaginé que un tocho de estos podría aparecer por aquí. ;-)
Me llego ya hace unos días por precompra. Como casí todo lo que edita salamina. Un gustazo de editorial para estos temas.

#1 Onofre de Dip, Vigo, 23/11/2022 - 12:42

El libro tiene una pinta estupenda. Y Salamina hace un gran trabajo editando excelentes obras de Historia militar. La lucha en Barrikady fue sencillamente infernal. Creo que el combate urbano es el que más teme un militar profesional. Es muy difícil ejercer el mando y control de la unidades y estas tienden a dislocarse en exceso.