Cultura · 26 de Gener de 2014. 11:02h.

"La classe mitjana és la més afectada per la crisi"

Miquel Benavent, director de la llibreria Excellence: "Espanya no és un país de lectors"

"La classe mitjana és la més afectada per la crisi"

Miquel Benavent, director de la llibreria Excellence

La llibreria Excellence del carrer Balmes de Barcelona ha estat la darrera en anunciar que el proper 31 de gener tancarà les seves portes en no poder fer front a la crisi. El seu director, Miquel Benavent, en una entrevista a e-notícies, explica que "des del 2010 les pèrdues han sigut constants" i considera que "la classe mitjana és la més afectada per la crisi".

-Per què tanquen?

La llibreria va nèixer al any 2000. Fins l'any 2010 va funcionar ja que la seva especialització en autojuda-coaching i llibre d'empresa i la seva operativa de donar valor afegit als nostres clients -amb la organització diària de conferències, xerrades, presentacions de llibres, taules rodones- van fer d'Excellence un referent del món cultural de la ciutat, dirigit a 'ments inquietes' de Barcelona i rodalies. A partir del 2010, es va trasladar la llibreria des de la Rambla de Catalunya a la actual del cerrar Balmes, 191. Des de aquest any 2010, les pèrdues han sigut constants, malgrat les mesures que hem anat adoptant, fins fer inviable el negoci de llibreria.

-En canvi, recentment s'han obert altres llibreries a Barcelona, algun consell?

Nosaltres som una llibreria mitjana, amb 7 treballadors i un espai d'uns 700 metros quadrats de superficie comercial, amb una sala de conferències (aforament de 100 persones) i una sala de lectura. La especialització nostre des del nostre origen i el gran valor afegit ens va convertir en un referent en el sector de las llibreries, fet que ens ha ajudat. Però avui, també es necessari la minima estructura d'espai i personal. I, com a opinió personal, treballar més el fons editorial, devant la impossibilitat de tenir la excessiva oferta de llibres que ara s'editen i fent una acurada tria pel client, amb criteri. I recordar que la crisi actual está fent mal a la classe mitjana, las més afectada en aquesta crisi. En resum: poca estructura personal i amb alta qualificació professional (i especialitzatció), un espai petit però suficient (i a un lloc comercialment atractiu), acurada gestió de compres i vendes i crear gran valor afegit al client, com a prescriptors de llibres que som. I, per últim, convertir Internet en un aliat (comunicación, prescripció, etc.) i no un enemic, ara que el porcentatge de llibre digital encara no arriba a un 8%, segons les estadístiques.

-El llibre té futur?

Si, sempre el tindrà, segons la meva opinió. El llibre ben fet, amb contingut de valor i ben editat, com objecte d'art (el llibre d'artista), de regal o de col·lecció. Però conviurà cada dia més amb el llibre en format electrònic, per la seva comoditat i funcionalitat. El llibre de las grans editorials, el de butxaca i el best-seller s'está venent també fora de las llibreries, inclús a centres comercials d'alimentació i, potser en un futur, a maquines de vending. A això li diuen 'industria cultural', pero de vegades té poc de cultura. Clar que Espanya no és un país de lectors! Perè, afortunadament, cada dia apareixen petites editorials que fn veritable cultura: edició local, cuidada i, sobre tot, ajudant al autor i promocionant nous autors, malgrat els seus poc recursos econòmics. En aquest sentit, Internet és una eina molt important que està ajudant al desenvolupament d'aquesta edició més cultural i necessària.

-Si fos conseller de Cultura, que faria?

Si hi arribés algún dia, faria una distinció clara entre 'cultura' (que té a veure amb creació, educació i formació) i 'industria cultural', com agent económic important, sobre tot a Catalunya. I promocionaria ambdues, la cultura i la industria cultural, sense confondra-les... i, en el sector del llibre especificament, ajudaria els seus diferents agents, com editorials, distribuidores, llibreries i, sobre tot, els autors. La força d'un país com el nostre depén cada dia més de la seva creativitat i de las seves creacions, en aquest cas, culturals, del tipus que siguin. I treuria la veritable cultura al carrer, fora de només museus, biblioteques, llibreries i universitats... per crear consumidors que estimin i gaudeixin de la cultura.

Imatge de la llibreria

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#6 Mariana Manzanera, Barcelona, 26/01/2014 - 20:47

Lo siento de veras. Lo más triste que le puede pasar a una ciudad es que vayan cerrando librerías ya que es el principal medio de sabiduría y también nos ayuda a ser mejores personas. Se dice que en BCN se fabrican los libros pero que es en Madrid donde más cantidad de lectores hay ¿Por qué ?

#5 Jordi, ,, 26/01/2014 - 13:38

El problema es que los indepes nos hacen caer mucho en las estadísticas.
Ay... si ya lo decía Don Miguel

#4 Walzer, BCN, 26/01/2014 - 12:44

Em sap greu. Un bon concepte de llibreria, bones conferències, llibres seleccionats... però marxar de la rambla catalunya (ai, els lloguers!) li va fer molt de mal. Ho sento molt, senyor Benavent...

#3 Korrupotkin, Vic, 26/01/2014 - 12:35

Nada, de independencia nada...sería terrible que el 40% de los impuestos que pagan los catalanes (mas de 16.000.000 anuales) y que se queda Madrid, se invertiesen en educación, sanidad o infraestructuras en Catalunya...jua, jua...mejor hundidos

#2 Bazzocco, Salou, 26/01/2014 - 12:08

Pero si su fracaso no tiene lugar en España, sino en Catalunya. ¿Por qué dice que España no es un país de lectores? Los éxitos para Catalunya, los fracasos se deben a los otros ¿Qué industria cultural habrá en Catalunya después de la independencia?

#2.1 Pere, Girona,Spain, 26/01/2014 - 14:01

Excel.lent comentari.