Publicitat
Cultura · 15 de Setembre de 2010. 20:58h.

La fallida d'una distribuïdora deixa penjades trenta editorials

L'Arc de Berà va aprovar dilluns el cessament de la seva activitat

La fallida d'una distribuïdora deixa penjades trenta editorials

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, en una imatge d'arxiu

Els representants de més d'una trentena d'editorials catalanes afectades pel tancament de l'Arc de Berà, distribuïdora de llibres que va aprovar dilluns el cessament de l’activitat, s'han reunit a la seu de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i el Gremi d’Editors. Les empreses distribuïdes fins ara per l’Arc de Berà, majoritàriament editorials petites i mitjanes, representen el 25% del sector editorial en català.

L’Arc de Berà, distribuïdora creada l’any 1971 amb l’objectiu de promocionar l’edició en català, va decidir dilluns 13 de setembre, en Junta General Extraordinària, tancar portes, deixant un important deute de pagament. Representants de l’Arc de Berà van comunicar, la setmana passada, que la distribuïdora no podia fer front a les liquidacions pendents i que per això congelava el pagament del deute fins que hi pogués fer front.

Les editorials afirmen que la crisi generada pel tancament els deixa en una situació financera molt delicada, atesa la quantia del deute, que coincideix amb el venciment més important corresponent a la campanya de Sant Jordi. Davant d’aquesta situació, les editorials presents a la reunió han designat uns representants per tal d’exposar a la Generalitat la seva situació, i demanar a l’administració catalana que intervingui en aquest afer, facilitant el finançament necessari, amb la màxima urgència, per tal de pal·liar els efectes que aquesta situació podria desencadenar. Centenars de llocs de treball directes i indirectes es poden veure afectats, així com els proveïdors (impremtes, papereres, empreses de fotocomposició, etc) com també el món de les llibreries.

Les empreses editorials estan treballant per a trobar una solució per garantir la continuïtat en el servei tant en la comercialització com en la logística. D’aquesta manera, la relació amb les llibreries es reprendrà ràpidament a partir del dia 1 d’octubre, quan es reactivarà el servei de novetats. La campanya de Nadal es portarà a terme amb plena normalitat, fent que aquesta crisi se superi de forma immediata, sense trencar en cap moment la cadena comercial.

Les editorials reunides han estat: Algar Editorial, Angle Editorial, Animallibres, Arola Editors, Editorial Base, Editorial Barcino, Edicions Bromera, CCG Edicions, Cocobooks, Cossetània Edicions, Edicions Dau, Dux Editorial, Edicions El Pirata, Eumo Editorial, Editorial Flamboyant, Editorial Fonoll, Editorial La Desclosa, Editorial Intemon Oxfam, Editorial Laertes, Lectio Ediciones, Editorial Milenio, Editorial Omicron, Onada Edicions, Pagès Editors, Periferic Edicions, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Edicions Saragossa, SD edicions, Símbol Editors, Editorial Sombra, Publicacions URV, Xarxa de Llibres i Viena Edicions.

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#8 Demetrio, bcn, 16/09/2010 - 11:24

la generalitat despilfarra millones y millones de euros en politicas identitarias y de imposicion de la llengua patria e incluso regala muchos de ellos a modo de subvenciones a entidades privadas afines pero la vaca no da mas leche y la culpa es en gran parte del delirio nacionalista catalanista.

#7 Jordi, Bcn, 16/09/2010 - 11:22

Un 30%? En alguns casos el percentatge de la distribuidora pot arribar al 60%. Prova de demanar un llibre que no sigui novetat i a veure quan trigues a tenir-lo
S'estimen més dir que s'ha esgotat que servir-lo. I encara fan fallida. Segur que més de 4 marxen amb les butxaques plenes

#6 La culpa es de España, bcn, 16/09/2010 - 11:09

esto se arregla pitando el himno y quemando una rojigualda

#5 La culpa es de España, bcn, 16/09/2010 - 11:08

esta es la Catalunya real: no cierran las editoriales, sino el botiguer distribuidor A PESAR que los libracos están subvencionados, las distribuidoras se llevan hasta el 30% del PVP, y otra vez a llorar a la Gene. CAT. = una pura ruina

#4 Terraxa, Terrassa, 16/09/2010 - 08:51

El llibre està en crisi, els nous mitjans li fan una forta competència. I sobretot, aquest sistema que d enviar continuament milers de llibres a les llibreries (i recollint els milers que tornen) és completament insostenible. Si un llibre val 20 eur és per que la meitat aniran a la bassa