Publicitat
Cultura · 29 de Gener de 2014. 14:47h.

La “gran farsa” del judici a Puig Antich

Un llibre desvetlla les irregularitats del procés judicial militar que va acabar amb l’execució de l’anarquista català

La “gran farsa” del judici a Puig Antich

L'autor del llibre, Jordi Panyella, al pati de la presó Model

El llibre ‘Salvador Puig Antich, cas obert’ (Angle Editorial) del periodista Jordi Panyella posa sobre la taula noves proves sobre el cas de l’anarquista català que va ser executat pel franquisme el 2 de març de 1974, ara fa 40 anys. Panyella ha afirmat que el judici militar va ser una “gran farsa” i que “s’ha de fer justícia amb Puig Antich”, tot apuntant que les proves “irrefutables” explicades al llibre poden servir per reobrir el cas.

El periodista ha explicat que el llibre neix de la voluntat de portar la revisió del judici militar a Puig Antich al Tribunal Suprem (TS) el 2005, una demanda que va ser rebutjada en una decisió que Jordi Panyella qualifica de “molt política” i “indigna”.

El cas està obert a través de la via argentina i l’autor del llibre ha apuntat que els advocats estan estudiant les proves que ha trobat per demanar de nou l’obertura del cas al TS. En aquest sentit, Jordi Panyella considera que el 2005 no es va reobrir el cas de Puig Antich perquè el “passat franquista” dels jutges de l’Alt Tribunal espanyol “els hi és massa proper”.

L’autor del llibre també ha explicat les “traves” que des del Govern espanyol i el Ministeri de Justícia van posar per evitar que una de les germanes de Puig Antich pogués declarar a través de videoconferència, i finalment es va desplaçar fins a l'Argentina per fer la seva declaració en el marc de la querella oberta en aquell país.

‘Salvador Puig Antich, cas obert’ demostra els “tripijocs” emprats al judici franquista, aportant diverses proves que demostren que en el procés judicial es va negar a l’anarquista català el més “elemental dret a la defensa”. El llibre narra com es va manipular el cas fins el punt que la justícia militar va permetre que la policia alterés el contingut del sumari fent desaparèixer documents i proves de càrrec que exculpaven l’acusat.

Jordi Panyella ha recollit la veu de diversos testimonis claus pel cas, com ara Enric Palau, un alferes destinat el 1973 al jutjat militar que va instruir la causa de Puig Antich, i que feia tasques administratives. Palau desvela que la policia franquista va aparèixer per ordenar que es muntés el sumari tal com els interessava a ells per portar-lo al Consell de Guerra.

Qui també surt en el llibre és el redactor de la condemna a mort, l’advocat Carlos Rey González, i que en aquell moment tenia la graduació militar de capità. Rey González afirma que amb la “legislació militar a la mà no li va quedar més remei que redactar una condemna a mort. Aquest advocat és actualment el representant legal de la presidenta del Partit Popular (PP), Alicia Sánchez-Camacho, en el cas Método 3, judicialment tancat.

Publicitat
Publicitat

18 Comentaris

Publicitat
#6 RC, Barcelona, 30/01/2014 - 23:10

Sense entrar en la culpabilitat o no de Puig A. el que va ser realment sinistre fou el 'judici'. Hi han testimonis molt coneguts que aportan situacions i escenaris de película de terror, de terrorisme polític. No es podia esperar res més del feixisme d'una dictadura.

#5 L'espanya genocida,totalitària i feixista d sempre, Lleida, 29/01/2014 - 16:44

L'espanya feixista, totalitària, corrupta i genocida de sempre, no ens ha de sorprendre que hagi de venir la fiscalia argentina a investigar els genocides, feixistes i criminals de guerra espanyols, mentres la justícia corrupta espanyola mira cap a una altra banda, i el govern subvenciona la F.F.F..

#5.1 Manuel, Tarazona, 29/01/2014 - 17:34

Tómate una tila, anda. Argentina agradeció en su momento que la "justicia corrupta española" afrontase los crímenes de su dictadura. No hagamos juicio de naturaleza por lo que es mera coyuntura.

#5.2 Pablo, Madrid, 29/01/2014 - 17:55

Espero que con ello no exculpes a la oligarquía catalana
Por cierto, el día 26 de enero hizo 75 años de la caída de Barcelona a manos de los franquistas, ¿qué dijo Ciu al respecto?

Os hacen ver lo que quieren que veais y hasta os ponen el ojo....

#5.3 pedrorepublik, barcelona., 29/01/2014 - 19:00

Te hubiera encantado saber, lo que pensaba Salvador de tu ideología y de ti. Seguramente le llamarías españolista, es el mantra que te han metido con cuchara, y las pobres ganas de averiguar cosas y conocer mundo que has tenido tú.

#4 Pablito, Barcelona, 29/01/2014 - 16:31

Por falta de información yo defendí a este elemento del Puig Antich. En la Zona Universitaria nos cogieron los guardias y yo anduve tres meses cojo por un golpe recibido en la nalga.
Considero hoy que es una de las cosas más inútiles y ridículas que hice en mi vida defendiendo a este elemento.

#3 ambaixadorCAT, Bristol, Figueres, 29/01/2014 - 16:10

espero que es mostri l'autèntica cara d'aquests monstres franquistes. És impossible fer justícia amb Puig Antich, per què se'l van carregar. Però és una obligació moral que els culpables d'aquest assassinat franquista a sang freda paguin.

#3.1 Manuel, Tarazona, 29/01/2014 - 16:38

Pues sí. Tal cual.

#3.2 pedrorepublik, barcelona , 29/01/2014 - 19:03

Totalment d´acord. A veces hasta sabes decir las cosas sin ofender.
Ojo y no solo a Salvador, habemus muchos esperando que se nos pida perdón, justo como los fachas reclaman a los etarras y con razón.

#3.3 ambaixadorCAT, Bristol, Figueres, 29/01/2014 - 21:00

#3.2

pedrorepublik,
m'agrada veure que almenys en això estem d'acord :)

#3.4 ambaixadorCAT, Bristol, Figueres, 29/01/2014 - 21:03

#3.1

Manuel,
m'agrada que també estiguem d'acrod en això :)

#2 Gerard SíSí, Ocupats però mai vençuts, 29/01/2014 - 15:59

"Son apasionados a su patria, con tal exceso que les hace trastornar el uso de la razón, y solamente hablan en su lengua nativa..."

"Consulta del Consejo de Castillas sobre el Nuevo Gobierno que se debe establecer en Cataluña."
José Patiño 1714