Publicitat
Cultura · 10 de Novembre de 2011. 17:02h.

La I Guerra Mundial, segons Dalí

Una galeria exposa per primer cop aquest retrat a Barcelona

La I Guerra Mundial, segons Dalí

Imatge del quadre 'La guerra'

La Galeria Gómez-Turu de Barcelona ha inaugurat l’exposició “Salvador Dalí, un recorregut”. Es tracta d’una retrospectiva de l’artista, amb peces des de l'any 1923 fins al 1967 on es podrà veure l'únic retrat de Buñuel que li va realitzar a banda del que està exposat al Museu Reina Sofia i que no s'havia exposat mai a Barcelona, un quadre sobre la 1ª Guerra Mundial de l'època dadaista de Dalí, el dibuix preparatori del retrat "Gitano de Figueres" que es troba al Reina Sofia i una peça amb materials portats de Nova York amb una història curiosa al darrera.

'La guerra', una pintura de 1918 inspirada en la I Guerra Mundial i mai exposada fins ara, és una de les peces més singulars de la retrospectiva sobre Dalí. L'obra, que representa una escena de desolació de factura goyesca, segons ha explicat el galerista Josep Gómez, pertany a l'època en què el pintor es va sentir atret pel moviment dadà i de la qual es coneixen ben poques peces dalinianes.

Tot i que és anterior a la cronologia que abraça la retrospectiva, que reuneix 23 obres datades entre 1923 i 1967, La guerra hi ha estat inclosa per la seva excepcionalitat, segons Gómez, que destaca també l'oportunitat de veure un retrat de Luis Buñuel pintat a la mateixa època del que es conserva al Reina Sofia, però aquí amb la tècnica del desdoblament cubista, i un esbós del Gitano de Figueres, l'oli que també s'exposa al centre d'art madrileny.

Al retrat de Buñuel -datat del 1923- es pot observar observar com Dalí utilitzava la tècnica del desdoblament cubistizant, el que suposa un clar exemple dels seus inicis al surrealisme i així mateix ens confirma que Dalí abans del seu viatge a París l'any 1924, al que es va reunir amb els surrealistes europeus com André Breton, Yves Tanguy i Max Ernst, ja utilitzava la tècnica.

Com a curiositat, la retrospectiva, que estarà oberta fins al 9 de gener, mostra també Creu psicodèlica, feta per mitjà de collages a partir de plàstics lenticulars descoberts per Dalí en uns grans magatzems de Nova York.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat