Publicitat
Cultura · 2 de Juny de 2017. 11:25h.

La intimitat dels presos d’ETA

Una novel·la aborda els problemes personals dels etarres a la presó

La intimitat dels presos d’ETA

Zurimendi, amb Etxegarai i Zugadi

El cap de premsa de la CUP a Terrassa, Ander Zurimendi (Gasteiz, 1985), publica el reportatge novel·lat 'Recoja sus cosas' (Pol·len edicions), on narra les experiències humanes i fins i tot íntimes de cinc exreclusos d’ETA, tots ells afectats per la Doctrina Parot i excarcerats a l'hivern de 2013. Es tracta, doncs, d'un reportatge novel·lat (amb escenes i diàlegs), intentant seguir l'estela del periodisme literari.

Fernando Etxegarai i Iñaki Zugadi, els dos ex presos (les vides dels claus queden reflectides al llibre) han acompanyat Ander Zurimendi durant la roda de premsa. Els dos van entrar a presó a cavall dels 80 i els 90 i van estar uns 25 anys. Zurimendi ha recordat que al País Basc “hi ha una efervescència per explicar les vivències del conflicte basc” i aquest llibre pretén fer una “modesta contribució”. Es tracta de parlar des de les emocions.

En els diferents capítols s’aborden aspectes de la vida privada dels ex presos en el temps que van estar presos, com la solitud, les amistats amb presos comuns, els vis a visos i les dificultats en les relacions sexuals... També expliquen com és veure créixer els seus fills a milers de quilòmetres, la censura a les cartes que s'intercanvien amb els familiars, el control de les comunicacions, etc.

Segons l'autor, Ander Zurimedi, "és una història que havia de ser explicada, ja que molta gent desconeix les condicions que travessen les persones preses". I afegeix: "Aquest llibre, de fet, pretén humilment sumar-se a aquest relat plural sobre la memòria del conflicte basc que es va construint dia a dia".

Ander Zurimendi coneix d'adolescent dels micròfons de Ràdio Vitòria i alterna la carrera de periodisme amb els estius en el Diari de Notícies d'Àlaba i El País. Segueix els seus passos a Mallorca (Diari de Balears, Ara Balears i Ona Mediterrània). Amplia estudis en Periodisme Literari i dóna el pas a la comunicació política. Després de passar per EH Bildu Gasteiz, actualment treballa en els gabinets de premsa de CUP Terrassa i CUP Països Catalans i col·labora a El Món.

6 Comentaris

Publicitat
#7 JH, Sant Boi, 02/06/2017 - 19:03

Zugadi colaboró en el atentado con coche bomba que costó la vida a dos guardias civiles en Guernica, 1987.
También contará (supongo) que el etarra se dedicaba a espiar a funcionarios de prisiones, para que fueran asesinados.

#5 Alejandro, Barcelona, 02/06/2017 - 16:15

Pues ya sabemos lo que hay que hacer: No escuchar, no comprar nada que tenga que ver con los "grandísimos problemas personales" de estos asesinos.

#4 Kropotkin, Vic, 02/06/2017 - 14:25

Ahora una novela mas corta sobre los asesinados por ETA en sus tumbas...

#3 Alejandro, Barcelona, 02/06/2017 - 14:04

Ellos tienen la suerte de poder tener "problemas personales", sus víctimas, esas personas que ellos asesinaron, que les quitaron la vida, no pueden tener problemas ni personales ni colectivos ni de ningún otro tipo. Así que, etarras, ajo y agua.

#2 Carlos Gomez, criando ratas, 02/06/2017 - 11:56

Ja la publicitaran a TV3 amb els habituals honors amb que fan aquestes coses aquella casa.

Queixarse per haver de veure creixer al seus fills a milers de km de distancia no ho podran fer els pares de les criatures assassinades per ells a Vic o a l´Hipercor o als molts altres llocs on tota aqueta escoria humana van escampar la seva vilesa.