Cultura · 13 de Març de 2014. 19:14h.

La primera estelada

Una exposició repassa els 300 anys de celebració de la Diada

La primera estelada

Una imatge de la senyera estelada, al Museu d'Història de Catalunya

Aquest divendres s’inaugura al Museu d'Història de Catalunya l'exposició "300 Onzes de setembre. 1714-2014", que repassa diversos moments històrics de la celebració de l’11 de setembre com a Diada Nacional de Catalunya, des de 1714 fins el passat 11-S de 2013, amb la Via Catalana cap a la Independència.

La mostra és una de les principals actuacions de l’eix cultural del Tricentenari. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, acompanyat del comissari del Tricentenari, Miquel Calçada i el director del Museu d’Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, han acompanyat la premsa en una visita guiada per l’exposició.

Durant el recorregut es pot veure documents que s’exposen per primera vegada, com la cèdula del Decret de Nova Planta firmat per Felip V, els escrits de les ‘Narraciones históricas’ de Francesc de Castellví, que va escriure a Viena per recordar els fets de 1714, o la primera senyera ‘estelada’ coneguda, entregada l’11 de setembre de 1915 per Unió Catalanista a uns voluntaris catalans provinents del front de la Primera Guerra Mundial, i que després va conservar el doctor Solé i Pla.

L’exposició també mostra “el despertar de la consciència nacional” i “la popularització de l’11 de setembre en clau reivindicativa”, amb les primeres commemoracions de la Diada Nacional que van començar a produir-se a finals del segle XIX.

El visitant que s’acosti fins al Museu d’Història de Catalunya també podrà contemplar una reproducció d’una estàtua en guix del conseller en Cap de l’època, Rafael Casanova, una estàtua original dedicada al general Francisco Franco, exposada per recordar com es va viure la celebració de l’11-S en temps de la dictadura franquista.

El conseller Mascarell ha definit aquesta exposició com “d’estratègica” per tenir present la importància de commemorar la Diada Nacional, unes paraules que ha compartit Miquel Calçada tot apuntant que es tracta “d’un compendi de moments i memòria que ens pertany a tots”.

L’exposició, que restarà oberta del 14 de març al 28 de setembre, té un pressupost de 460.000 euros, segons ha explicat el director del Museu d’Història de Catalunya, afirmant que “hem buscat fer una cosa digna, però adequada als temps que vivim”.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 iñigo, bi, 14/03/2014 - 18:33

Madre mía, qué ridículo. Pretenden crear símbolos como los de los americanos: la primera bandera, la primera campana de la independencia, el papel firmado por Washington. Es tan ridículo que da grima. Es cutre y casposo. Es... nacionalista.

#6 Miquel, Badalona, 14/03/2014 - 08:09

Un petit gran país, amb una gran história. Una história que ens ha estat amagada i que ara recuperem.

#5 desastre de annual, Gibraltar, United Kingdom, 13/03/2014 - 23:52

Jajajajatu ets el necio i tu azote, les cutradas q escrius.

#4 El azote de los necios, Barcelona, España, 13/03/2014 - 22:37

¿ Que la trajeron de Cuba o Puerto Rico ?......los nacionalistas catalanes son cutres hasta para crear.......banderas de republicas bananeras plagiadas......madre mía, que nivelazo.

#3 JaviS, BCN, españa, 13/03/2014 - 21:44

"La exposición, que restará abierta del 14 de marzo al 28 de septiembre, tiene un presupuesto de 460.000 euros"....