Publicitat
Cultura · 18 de Febrer de 2020. 19:58h.

“La Vanguardia va legitimar el procés”

Juan Pablo Cardenal: “Els mitjans catalans pensaven que érem l'epicentre del món”

“La Vanguardia va legitimar el procés”

Juan Pablo Cardenal

El periodista Juan Pablo Cardenal, que acaba de publicar 'La Telaraña’ (Ariel), afirma en el llibre que “La Vanguardia va legitimar el procés”, però que “l’Estat també és corresponsable”. El periodista, que ha estat deu anys corresponsal a Àsia, descriu en l'obra els instruments que va utilitzar la Generalitat per guanyar la batalla de la imatge en la comunitat internacional.

Escriu entre altres coses que l'empresa Independent Diplomat (ID) va cobrar 1,5 milions d'euros del govern català per internacionalitzar la causa. La xifra va romandre secreta la passada legislatura, malgrat les repetides preguntes parlamentàries de Ciutadans i el PPC.

El llibre també explica que el grup de treball sobre la detenció arbitrària de l'ONU, que va demanar la llibertat dels presos, també va cobrar de la Generalitat. L'obra explica, a més, el paper internacional que han tingut alguns dels valedors del procés com Xavier Sala i Martín, Carles Bosch i el experiodista de TV3 i ambaixador de la Generalitat a París, primer, i després a Suïssa, Martí Anglada.

Juan Pablo Cardenal lamenta que els mitjans catalans pensaven que “érem l'epicentre del món”. “La gran majoria de mitjans catalans s'han preocupat de fer creure a la població catalana que érem gairebé l'epicentre del món”, critica. En tot cas, manifesta que “l’independentisme ha tingut una pèrdua d’imatge important”.

L'autor indica que “Margallo estava escandalitzat per la inacció en Moncloa” davant “la gran quantitat de recursos financers i humans que va posar la Generalitat per impulsar el seu relat a l'estranger”. “El Govern espanyol va decidir no comparèixer”, subratlla.

Cardenal, a més, relata que l'empresa ID tenia com a consignar al 2013 “polsar quina seria la reacció dels governs europeus si Catalunya decidia seguir endavant amb una declaració unilateral d'independència”. “El procés està basat en mentides”, sentencia.

Pel que fa a el paper de la premsa internacional, lamenta la falta de “rigor” amb el que el New York Times va informar sobre el procés, especialment quan es tracta “del diari que marca la pauta”. “Estic totalment en desacord en com va enfoncar la cobertura”. Tanmateix, Cardenal conclou que “el procés té mala premsa a l'estranger”.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#5 Neferu, Barcelona, 19/02/2020 - 15:44

Es que el dinero compra conciencias y si vas regando de dinero público los pasillos de los medios de comunicación estos hasta son capaces de hacer palmas con las orejas.

#4 Flanagan, Tabarnia City, 19/02/2020 - 09:05

La Vanguardia va ser el diari que més diners va rebre l’any passat de Presidència de la Generalitat per subvencions directes. La capçalera del grup Godó va ingressar 661.556 euros en concepte de “subvenció i lliurament dinerari sense contrapartides” el 26 de novembre passat, segons consta al portal governobert.cat. eltriangle

#3 Lluch, Barcelona, 18/02/2020 - 22:44

A este hombre ya veréis como no lo llevan a entrevistar el Wyoming, Ferreras o buenafuente...a cualquiera que hace un libro contra el pp, vox o el franquismo bien que lo llevan, pero llevar a uno que retrate a sus amigos de la generalitat ya veréis como que no.

#2 ONU, Barcelona, 18/02/2020 - 21:55

No és d'estranyar que alguns interessats volguin que no s'acabi mai el procés amb aquest regadiu de diners. L'ONU, Organització de Nacions Unides, guapo el nom, però sabem ven bé de què serveix, bé, per cobrar sembla que si

#1 Josep Pagès i Canaleta de CARDEDEU UN CATALÀ EMPRENYAT , JUAN RECORDES PUIGDEMONT YA LO DOJO EL PROCÉS " AIXO SA ACABAT " PERO EL SIGUE COMO SI NO, 18/02/2020 - 21:29

Juan hay un Programa de una Televicion que define muy bien EL PROCÉS INDEPENDENTISTA El Programa es TODO ES MENTIRA .. Mas claro el a gua verdad TOT VAN SER ACTOS SIMBOLICOS Nada fue real Dicho por ellos mismos . Algunos hulleron como Ratas covardes a Belgica a WATERLOO .Otros se los llebaron a la Prision ..

#1.1 no soy nadie, barcelona, 18/02/2020 - 22:14

¿todo es mentira? ESO si que es una mentira, estuvimos cerca de una dictadura, y esto no ha acabado todavía.