Cultura · 16 d'Octubre de 2020. 18:07h.

La veritat de Ciutat Morta

Carles Martí, exregidor del PSC: "El personatge principal no era una víctima, era un agressor"

La veritat de Ciutat Morta

Un fotograma del documental 'Ciutat Morta'

L'exprimer tinent d'alcalde de Barcelona, Carles Martí, ha manifestat en una entrada al seu bloc que el documental Ciutat Morta, que aborda la condemna de cinc persones per l'intent d'homicidi de l'agent de la Guàrdia Urbana en l'anomenat 'cas 4F', "ha mort" després que Rodrigo Lanza hagi estat condemnat a vint anys de presó per matar un home el desembre del 2017 en sortir d'un bar de Saragossa amb els agreujants de dol eventual i motius ideològics i l'atenuant d'embriaguesa i del tancament de la productora Metromunster. 

Martí, que era regidor del Districte de Ciutat Vella quan van ocórrer els fets, recorda que un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona "va ser brutalment agredit" i que per aquests fets "diverses persones varen ser detingudes i posades a disposició judicial iniciant-se un procés que el 2008 les va condemnar a diferents penes de presó". També explica que Metromunster, la productora del documental, "es declarava a si mateixa al servei del moviment social i artístic alternatiu i antisistema". En aquest sentit, destaca que entre els seus "principals membres" comptava amb l'actual diputada de la CUP, Natàlia Sánchez.

Carles Martí diu que la tesi del documental seguia els "arguments dels impulsors de la campanya 'Des-muntant el 4-F' amb la mare d'un dels processats al capdavant. En aquest sentit, subratlla que "tots els arguments del documental en favor dels condemnats eren doncs els mateixos que els seus advocats havien esgrimit davant dels tribunals i per tant havien quedat refutats per totes les actuacions judicials". Tanmateix, exposa que cinc anys després del judici es van produir dos fets "que els donaven nous elements en favor de la tesi conspirativa": "una altra de les persones processades, Patricia Heras, s'havia suïcidat durant un permís penitenciari i dos dels companys de l'agent agredit, que havien portat part de les diligències i testificat en el judici, tenien ara ells una condemna per tortures a un detingut i encobriment dels seus actes".matys.jpg

L'exdirigent socialista destaca que "és amb aquest nou context incorporat al relat audiovisual, que el documental arrenca la seva difusió". Després de presentar-lo en un cinema okupat de Barcelona i obtenir un premi al festival de cinema de Màlaga del 2014, el documental "comença a córrer per les xarxes socials en àmbits cada cop més amplis que van atorgant-li una àuria de gran treball d'investigació amb un poderós missatge social".

Martí acusa Barcelona en Comú i la CUP de convertir el documental "en una arma polític-electoral" i qüestiona que TV3 l'emeti després de fer una "forta promoció" i que, posteriorment, "decideix estirar tant com pot el fil de l'impacte de la seva emissió". "Intel·lectuals i periodistes de llarga i prestigiosa trajectòria s'afegeixen sense complex a les veus oportunistes i a les veus programades d'A. Colau, J. Asens, P.Iglesias, D. Fernández i de molts altres polítics (recordo per exemple G. Rufián o la dirigent de C's a Catalunya Sonia Sierra) que demanen justícia i fan una esmena a la totalitat del nostre sistema institucional esquinçant-se les vestidures", lamenta.

Un altre aspecte que posa en relleu Martí és el premi Ciutat de Barcelona que rep el documental l'any 2015 i que tant l'Ajuntament com el Parlament aproven "la petició expressa i directa al poder judicial de tornar a reobrir el cas d'acord amb el què formula el documental, obligant al TSJC a una resposta per escrit reprovatòria del legislatiu també sense precedents". Dos anys després, el 2017, Rodrigo Lanza és detingut per la mort d'un home en sortir d'un bar de Saragossa i que aquest 2020 "ha estat condemnat pel tribunal a vint anys de presó per assassinat".

"Finita la comèdia, primera estocada de mort al documental. El personatge principal ja no se sustenta: no era una víctima, era un agressor i a més reincident", sentencia. "A partir d'aquí -assenyala- el castell de cartes s'ensorra i queda clar que el film no era ni la revelació sensacional d'una conspiració que exemplifica la corrupció del sistema ni tan sols la crònica exagerada d'un error judicial sinó un exercici de propaganda sense escrúpols que no dubta a utilitzar el suïcidi d'una persona i a manipular els fets per construir una història falsa de bons i dolents al servei d'una ideologia".

Jordi Martí afegeix que "a l'estiu de 2020 la productora Metromunster anuncia el seu tancament" a través d'una carta pública, on demana "excuses als seus seguidors, justifica la mesura en el fet que un dels seus dos impulsors, i codirector del documental, ha tingut durant els últims temps comportaments (assetjaments sexuals i laborals, manipulacions comptables...) tant absolutament impropis i incompatibles amb les bases fundacionals del projecte que ha destrossat i tornat inservible la productora com a vehicle d'iniciatives de transformació social".

"Segona estocada de mort, definitiva. Ja no hi ha debat: la trampa i el cartró no eren només al documental sinó a la productora que el dissenya i el crea. Al film no li queda ni un bri de credibilitat i als seus creadors tampoc. No s'ho creien, sabien que era mentida". "El documental Ciutat morta ha mort, ell sí que era el fruit corrupte d'una conspiració, d'una manipulació", conclou.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#11 Íñigo, Palm, 19/10/2020 - 12:55

Para cuando la rectificación de la Otero si es que fue engañada y entrevista a los verdaderas victimas. Al policía y a los familiares del fallecido. Venga Julita haz periodismo para variar...

#9 pepe, andorra, 18/10/2020 - 11:28

si quieres saber quien monta todo esto, sigue el dinero.....Claro q tambien, ademas de seguir el dinero, hacen falta periodistas de raza y no gacetilleros y correveidiles del tres al cuarto y q ademas siempre estan al servicio del señor feudal.

#8 El morochino multicultural, Tombuktú, 18/10/2020 - 09:58

Todos los antisociales deberían de ser reeducados por el bien de la sociedad....

#7 Sergi Sergio, Barcelona, 17/10/2020 - 14:15

Lo que muchos ya sabiamos, esta gentuza se dedica a manipular e intoxicar, es solo un ejemplo mas de todo lo que hacen, ahora que ya son casta y estan en el poder se descojonan de todos, colocan a su gente, los subvencionan a base de bien y mientras Barcelona hundida ya esta muy cerca de ser Ciutat Morta, todo un exito.

#6 Soloesmiopinion, Tabarnia, 17/10/2020 - 11:32

La verdad no importa. Toda esta chusma seguirá pensando que el asesino Lanza es una pobre víctima, y estarán orgullosos y conformes con sus tropelías.