Publicitat
Cultura · 6 d'Agost de 2008. 09:22h.

"La violència a la rereguarda estava més organitzada del que pensàvem"

El periodista Toni Orensanz descriu als 247 assassinats l'estiu del 36 a mans de la FAI

"La violència a la rereguarda estava més organitzada del que pensàvem"

L'autor del llibre, Toni Orensanz. (Foto: Mar Arias/Ara Llibres)

El periodista Toni Orensanz ha descrit en el llibre L’òmnibus de la mort: parada Falset (Ara Llibres) que "quan és possible posar noms a les bandes que assassinaven l'estiu de 1936 et trobes que, en molts llocs, són sempre la mateixa gent, els mateixos grups. I encara més, molts dels grups actuen coordinadament en algunes ocasions. Queda per estudiar a fons fins a quin punt la violència de l'estiu de 1936 a Catalunya i l'Aragó va ser més organitzada (encara que no fos jeràrquicament, sinó de manera coordinada) d'allò que de vegades ens hem pogut pensar. Darrera dels assassinats hi ha sovint grups molt ben organitzats, amb mètode, poc espontanis". Orensanz considera que "el meu llibre explica els matisos que el franquisme va obviar i sense els quals és impossible entendre la violència de l'estiu de 1936. És un exercici de microhistòria que ajuda a trencar una pila de tòpics. D'altra banda, és de les poques vegades que algú entra a analitzar qui i per què cometia assassinats a la rereguarda republicana, sortint-se de la nebulosa dels incontrolats sense nom". Orensanz posa nom al protagonista real de la història, Fresquet, la persona que va ordenar els 247 afussellaments. "Fresquet és un personatge d'una personalitat molt complexa i el llibre intenta explicar què tenia aquest home al cap fins al punt de fer analitzar la seva lletra per grafòlegs que treballen per la Policia Judicial. Molt violent, tempestuòs, jugador de cartes, bevedor, boxador... Fresquet ho tenia tot", ha afegit Orensanz.

Publicitat
Publicitat

12 Comentaris

Publicitat
#12 A., Barcelona, 07/08/2008 - 11:46

Joan (girona) amb molta frequència coincideixo amb les teves opinions. Però avui discrepo una mica. La perdua de llibertats ve provocada pels Estats massa forts i grans. Crec que necessitem una societat on els polítics tinguin menys poder e influència

#11 Olga Sants, Badalona, 07/08/2008 - 01:01

Aquest descubrirà ara la sopa d'all. Doncs clar que hi havia estructura i organització. Es feien itineraris, quedaven amb els liders locals que els indicaven a on i a qui anar a buscar i la millor cuneta per fer la seva feina més tranquils.

#10 Montserrat, Catalunya, 06/08/2008 - 23:23

El meu avi em va explicar que del seu amagatall va veure com assassinaven el capellà del poble, un cop acabada la guerra els assassins seien a la primera fila dels bancs a missa, ell es va haver d'amagar dels mateixos assassins, era republicà creient.

#9 joan, girona, 06/08/2008 - 17:08

Les barbaritats que l'home és capaç de cometre quan es creu amb impunitat em fa confiar en què cal un estat vigilant i una justícia forta, per mi lluny del què hi ha ara. Disciplina sense pèrdua de llibertats.

#8 Eduard, Vic, 06/08/2008 - 13:52

Josep, quan surti la veritat, que no costa gaire de trobar, t'enduràs la sorpresa de saber qui era la FAI. Llegiu en Benet, però llegiu també les cartes de Joan Sales a Marius Torres, i Incerta Glòria.