Publicitat
Cultura · 1 de Juliol de 2013. 21:00h.

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua admet que el valencià és català

Neguen que tingui orígens ibers com defensa el PP

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua admet que el valencià és català

Imatge d'una manifestació 'blavera' a València

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha admès que el valencià és català i s'ha mostrat en contra de la proposta del PP perquè les Corts Valencianes proclamin que és una llengua amb orígens ibers.

Els acadèmics han defensat la unitat de la llengua i han demanat que no s'utilitzi com a arma política. L'AVL, en una declaració institucional, assegura que "la llengua valenciana, com passa en qualsevol altre idioma, s'ha configurat al llarg de la història amb aportacions de les diferents civilitzacions i cultures que, en èpoques passades, es van assentar a l'actual territori valencià".

"El valencià, pròpiament dit, es va conformar a partir del segle XIII, quan va ser portat aquí pels repobladors catalans i aragonesos que van acompanyar a Jaume I, com demostra la història, la documentació medieval, l'onomàstica i la filologia, especialment la fonètica, la morfologia, la sintaxi i el lèxic històrics, que mostren la seva procedència del llatí", afegeixen.

Per això, diuen, "valencians, catalans, balears, i els habitants d'altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó, compartim una mateixa llengua, tot i que, a causa del pas dels segles, cada zona ha mantingut o incorporat formes i vocables propis".

L'AVL ha presentat al parlament valencià una declaració sobre la proposició del PP sobre l'origen del valencià i han advertit que "vulnera l'ordenament jurídic". El PP va presentar el passat mes de juny una proposició no de llei en la qual sol·licitava instar el Consell a que s'adreci a la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) perquè en la propera edició del diccionari "es reconegui la categoria de llengua o idioma propi dels valencians".

Imatge de la declaració

Publicitat
Publicitat

23 Comentaris

Publicitat
#13 Rafel Climent i Brossa, Rubí (Països Catalans), 07/08/2013 - 10:52

Aquest tema, no és una qüestió política, és només una qüestió de cultura. L'idioma català, es parla des de Salses a Guardamar, i des de Fraga a l'Alguer, i repeteixo, això, és una qüestió purament cultural.

#12 BEJOTA, BCN, 14/07/2013 - 20:37

L'ÚNICA DIFERENCIA ÉS QUE VALÉNCIA ,LES ILLES ETC SÓN LLEALS A L'ESTAT.LA LLEGUA , ÉS COSA DE CULTURA I NO PAS POLÍTICA.

#11 rotko, Barna, 02/07/2013 - 23:31

Las lenguas no las hablan los territorios, las hablan las personas. Es muy evidente que en la franja
mediterranea hay varios millones de personas que hablan el Catalan, incluidas las Islas. No es un asunto de comunidades.

#10 Jose Antonio Zafra, Mislata (Reyne de Valéncia), 02/07/2013 - 11:09

Jamás se habló catalán en el Reyne, no así la gloriosa, entrañable y milenaria Lengua Valenciana, hija directa del mozárabe levantino, con deliciosos y musicales vocablos aportados por otras culturas a lo largo de los siglos. AVL=PP=CAGALANISTES la mateixa merda es. FORA TV3 DEL REYNE.

#10.1 Joan, Bcn, 02/07/2013 - 13:28

Quien es tu rey?

#10.2 felix , bcn, 02/07/2013 - 17:32

Els secessionistes lingüístics que neguen la realitat, com tu, mereixen el mateix respecte que els fanàtics religiosos dels USA que neguen l'evolució de les espècies i diuen l'home va ser creat directament per Déu, com diu la Bíblia. Si tan valencià, ets, per què escrius en castellà?

#9 luis, barcelona, 02/07/2013 - 10:54

No seria mejor dejar que la gente hablara lo que les saliera de los COJ..S y OVA..S y esta pandilla que se dedican a INCORDIAR con esto de los idiomas, SE DEDICARAN A PLANTAR HORTALIZAS