Publicitat
Cultura · 25 de Gener de 2022. 09:56h.

L'altra Corona d'Aragó

La història del regne des del punt de vista aragonès

L'altra Corona d'Aragó

Els Almogàvers arribant a Constantinoble

Acostumat a les històries de la Corona catalanoaragonesa és d'agrair que Rubén Sáez Abad hagi publicat (2021) “La Corona de Aragón en el Mediterráneo. Siglos XIII-XV” (HRM Ediciones), un llibre de gairebé 500 pàgines (24,95 euros) que desgrana l'esplendor del regne durant aquest període.

Sáez Abad (Terol,1978) és llicenciat en Humanitats per la Universitat de Terol i doctor en història cum laude per la Universitat Complutense de Madrid. A més, malgrat la seva joventut, ja ha publicat més d'una cinquantena de llibres.

16918-arago.jpg

A l'obra repassa tots els episodis: La derrota a la batalla de Muret (1213), que va retallar l'expansió per França; la conquesta de Mallorca (1229), la de Sicília (1282-1302), els almogàvers a l'Àsia Menor (1302-1311), la conquesta de Sardenya (1323-1325) i fins i tot la conquesta frustrada de Còrsega on no es va passar d'algunes places.

I ho fa sense embuts. Amb la conquesta del que ara és Palma de Mallorca a càrrec de Jaume I explica que “la matança va resultar de tal consideració que van ser milers els cadàvers que van quedar insepults pels carrers”. El saqueig de la ciutat, per cert, “es va prolongar durant diversos mesos, i no va concloure fins al dia 30 d'abril de 1230.

L'autor cita tant fonts cristianes com musulmanes encara que potser una de les poques pegues que es pot posar al llibre és que no tingui notes a peu de pàgina i no expliqui la procedència de les dades. Encara que, en aquests casos, el lapsus generament s'atribueix a l'editorial desitjosa de fer un llibre divulgatiu més que un saberut totxo acadèmic.

L'obra descriu també el desgast que va suposar la conquesta de Sicília i de Nàpols per a la corona. O la sort immensa durant la croada francesa (1285) quan el monarca gal, Felip III, va acabar morint a Perpinyà.

Sense oblidar tampoc les guerres fratricides pel control del Regne de Mallorca després que Jaume I dividís el seu regne entre els seus fills o els duels fraternals a Sicília amb Jaume II enfrontat al seu germà Frederic.

També recordar que, abans de la batalla de Gallípoli durant la Primera Guerra Mundial -adversa per als anglesos i que va pagar l'ànec Winston Churchill- els almogàvers també en van tenir una altra (el 7 de juny de 1305) que contra pronòstic van guanyar. De fet, els almogàvers van ser els primers a cremar les naus més d'un segle abans que Hernán Cortés.

En efecte, hi va haver un temps que els reis d'Aragó -i comtes de Barcelona- es van fer amb altres monarques europeus. Els reis d'Anglaterra van fer sovint de mediadors, encara que no sempre amb sort, en les disputes amb França.

Potser la Corona d'Aragó va tenir massa enemics (Gènova, França i fins i tot la Santa Seu) el que explicaria -juntament amb el Descobriment d'Amèrica, que suposen un canvi de paradigma- el seu lent declivi però això seria, sens dubte, motiu per un altre llibre.

Ja ho va dir Pierre Vilar en el seu clàssic sobre "Catalunya a l'Espanya moderna: Entre 1250 i 1350, el Principat català va ser potser el país d'Europa a propòsit del qual resultaria menys inexacte, menys perillós, pronunciar uns termes en aparença anacrònics : imperialisme politicoeconòmic o 'estat-nació'”. Però aleshores com va entrar en decadència “tan aviat”?, es pregunta el mateix historiador francès./ Una ressenya de Xavier Rius.

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#13 Almogávar Aragonés , Zaragoza, 25/01/2022 - 21:59

La Corona Cataloaragonesa=Fabulación: Elaboración de un hecho imaginario que es relatado como real. Es considerado patológico en la mitomanía y en enfermos con trastornos de la memoria que intentan compensar con
fabulaciones las lagunas amnésicas. De forma no patológica es frecuente en niños como actividad lúdica o como explicación mágica

#11 Shinn, Caput Castellae, 25/01/2022 - 18:34

Como dato a corregir, Cortés no quemó sus naves, las encalló.

#9 Ramonet, Tarragona, 25/01/2022 - 14:20

M'ha agradat això que diu el text que "va pagar l'ànec Winston Churchill".... és una mostra més del procès de substitució lingüística que malauradament estem vivint.
Per altra banda, algú em podria dir en quina llengua parlaven els reis d'Aragó, en quina llengua dictaven les lleis, on residien, on escollien ser enterrats ??

#9.1 Rei Jaume, Barcelona, 25/01/2022 - 15:25

I on es feia la cerimonia d entronización i coronament. Al Palau de la Aljaferis i a la Seo de Zaragoza. Espavilat

#9.2 Per Terç, Barcelona, 25/01/2022 - 19:51

Efectivament, la cerimònia de jurament del rei es feia a Saragossa, segons les Ordinacions de Pere Terç (el Cerimoniós) i en català

#9.3 Marc de Vich, Vich, 25/01/2022 - 21:49

A part el que ja t'han contestat, feien servir el llatí i el aragones, semblant a la parla de Benasc a Osca. Els reis d'Aragó, no només són els la casa de Barcelona, i estan enterrats a: Monestir de Sant Victorià, Sant Pere el Vell, el Monestir de Sijena i Sant Joan de la Penya entre d'altres, a veure si estudies mes Ramonet, suspès, per setemb

#8 Salas, Uesca, 25/01/2022 - 14:02

La historia es la que es,se puede aceptar o no,lo cierto guste o no,sólo existió la Corona de Aragón, lo demás es adulterar la historia

#7 LoisA, T, 25/01/2022 - 14:00

Este autor tiene este libro que puede ser de interés en Catalunya...La Guerra de los Nueve Años en Cataluña 1689-1697. El asedio de Barcelona 1714.