Cultura · 4 d'Agost de 2008. 21:40h.

L'altra memòria històrica

La FAI va matar 247 persones a les Terres de l'Ebre i l'Aragó el 1936

L'altra memòria històrica

Brigada de la mort

El periodista falsetà Toni Orensanz acaba de publicar el llibre d’investigació periodística ‘L’òmnibus de la mort: parada Falset’ (Ara Llibres), un relat sobre un macabre autobús que l’any 1936 portava la seva carrosseria amb diverses calaveres pintades i que tranportava als integrants de l’anomenada ‘Brigada de la Muerte’. Les accions d’aquesta brigada, integrada per membres de la FAI, i en particular de Pasqual Fresquet són el fil conductor del llibre, que relata les accions d’aquests individus que, amb base a Casp, van deixar un reguitzell de 247 afusellats a setze municipis de les comarques del Priorat, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Camp i a diversos municipis de l’Aragó entre els mesos de juliol i setembre del 36.

El punt de partida de la història que relata Orensanz és la parada que el bus dels brigadistes de la mort va fer a Falset, on van assassinar 27 veïns del poble en una sola nit. Alhora, el llibre es pregunta qui eren i d’on havien sortit els integrants de la Brigada de la muerte, què pensaven i quines eren les seves raons. L’objectiu del llibre és intentar descriure i comprendre millor com funcionava i a què obeïa la violència revolucionària de l’estiu de 1936, centrada sobretot en persones de dretes, religiosos i capellans, grans propietaris, feixistes i moltes altres persones que van trobar la mort pura i simplement perque figuraven en les llistes que algú altre havia proporcionat a aquests justiciers que deien actuar en nom del progrés i la revolució.

Pel que fa a Fresquet, el llibre també inclou alguns estudis grafològics sobre la seva personalitat que, segons Orensanz, conclouen que no es tractava d’un boig, sinó d’un individu perfectament conscient de les seves accions, una orgia de sang que va motivar la preocupació dels mateixos anarquistes d’altres zones o de la mateixa Generalitat.

Publicitat
Publicitat

38 Comentaris

Publicitat
#38 Francesc Vaquè, Falset, 05/03/2009 - 23:21

La colla del Frequet pasa per pobles hon no mata a ningu, a Falset diu que l'an cridat, a fer justicia i son els dirigents de la Cooperativa que els paguen, l'Orensanz en te molta de documentacio, pero es cla que no es el que avui ens volen fer creure.

#37 Ventijonc, Barcelona, 03/02/2009 - 22:19

Fresquet fou un personatge d'una època que va condemnar l'Església i el caciquisme a mort. El que va passar és que la ignorància, la set de venjança i les ganes de protagonisme d'aquest sanguinari també feren perdre credibilitat la República.

#36 helena, reus, 14/01/2009 - 21:12

Sabeu, familiars meus hi vàren morir sota en Fresquet. El seu delicte, ser cristians i no arrepentir-se. La meva familia de Falset, els meus avis, no eren rics, ni feixistes. Tenien un troç de terra que els donava el que calien per menjar.Moriren pobres.

#35 Rafael, Barcelona, 29/08/2008 - 12:42

Desprès de lleguir tots els comentaris, penso que no ha servit de res, el temps i la feina feta de molta gent per recuperar la història de la II República i de la guerra civil.
Segueix dominant la ignorància, els pre-judicis i els estereotips.

#34 Júlia, Barcelona, 29/08/2008 - 08:11

Encara hi ha moltes reticències i tòpics vigents, encara trigarem en fer anàlisi seriosos. Ni els grups eren incontrolats ni tots eren murcianos morts de gana, en tot cas caldria pensar també com se'ls havia tractat a molts immigrants pel nostre país´.