Publicitat
Cultura · 29 de Març de 2021. 09:10h.

L'altra secessió

Emilio Ablanedo veu similituds entre el procés i la Guerra Civil americana

L'altra secessió

Emilio Ablanedo

Emilio Ablanedo (Avilés, 1971), que va ser subdelegat de Govern durant sis anys a Barcelona i Tarragona en els moments àlgids del procés, veu similituds entre aquest i el conflicte que va desembocar la Guerra Civil americana.

Lletrat superior de la Seguretat Social i aficionat a la història acaba de publicar “Confederación. Los Estados Confederados de América (1861-1865)” (Actas Editorial) un tom de cas 600 pàgines en què s'aborda el conflicte bèl·lic. Gens habitual per a algú nascut a Asutrias (1971) i que ara resideix a Madrid.

L'obra no només descriu els aspectes militars, els més coneguts, sinó també els polítics. De fet es remunta al naixement del Estats Units i l'esclavitud a la Constitució americana. "Els prejudicis racials de l'època -escriu- estaven molt marcats, i els meridionals no només consideraven els afroamericans inferiors sinó que també els tenien per salvatges mancats de qualsevol tipus de civilització i de cultura".

 

 

Quan es va aprovar la Constitució dels Estats Units (1787) es va permetre el tràfic d'esclaus però només durant els 20 anys següents. En 1807 es va aprovar una llei federal que prohibia "aquesta pràctica habitual i inhumana" el que, paradoxalment, va encarir el seu preu.

Ablanedo considera però, en una entrevista amb e-notícies, que amb els paràmetres actuals "Lincoln podia ser considerat un racista" tot i que va ser el "colós que va posar fre a la recessió".

Fins i tot, en la seva opinió, "el Sud podia haver guanyat la guerra" si, per exemple, hagués tingut èxit la famosa càrrega de Pickett en la batalla de Gettysburg, "El Sud no volia conquerir el nord, volia crear un estat de descontentament en l'opinió pública que van permetre la secessió dels estats confederats i es reconeixement per les potències estrangeres ". "Cal no oblidar -afegeix- que en aquesta època França estava a Mèxic".

També considera que hi ha similituds entre el procés català i la Guerra Civil americana encara que no, per descomptat, en els aspectes bèl·lics. "Els estats meridionals van arribar a crear també estructures d'Estat i, fins que Lincoln va arribar a el poder, els van deixar fer". "També van galvanitzar l'opinió pública en contra de el Nord", prossegueix.

nordista.jpg

El autor, durant la seva visita a Gettysburg, amb una jaqueta nordista que el va deixar un figurant

Un dels capítuls del llibre analitza precisament les semblances. Hi ha d'altres també, ja cap al final de l'obra, en el què descriu les causes de la derrota, la reconstrucció després de la guerra o el llegat de la Confederación. Inclús en el cinema o la literatura.

L'autor explica que el seu interès per la temàtica va començar precisament amb els cinemes però els confederats "sempre es veien com una cosa llunyana: eren els dolents" i va culminar fa anys amb un recorregut turístic en ple estiu pels escenaris del conflicte, inclòs Gettysburg, que gairebé va posar a prova -explica amb sentit de l'humor- el seu matrimoni./ Un reportatge de Xavier Rius.

Publicitat
Publicitat

7 Comentaris

Publicitat
#7 Joan del Bages, Manresa, 30/03/2021 - 21:45

Quin un aquest Ablanedo. Vagi donant idees ... Segur que els indepes aplaudiran amb les orelles la simimitud que planteja. Però qui li deuria donar el càrrec a la subdelegació del govern a Barcelona wuan governava el Pp ? La Sànchez Camacho ? En tal cas com deia el gran Schuster "No hase fslta desir nada más". Quanta feina et queda Alejandro Fdez

#6 Onofre de Dip, Barcelona, 29/03/2021 - 12:51

Gettysburg fue una inyección de moral para el Norte. Pero el punto de inflexión es la caída de Vicksburg y el control sobre el Mississippi. Después de eso, las esperanzas de Davis era provocarle a Lincoln tales problemas como para que la opinión pública yanqui votara en las elecciones de 1864 a MacLellan, partidario de una paz negociada.

#5 Onofre de Dip, Barcelona, 29/03/2021 - 12:38

Hay otra similitud entre el Sur y Cataluña: las élites insurgentes de ambos territorios quisieron dar un golpe de estado incruento o, todo lo más, con poca efusión de sangre, como si fuera un "fait accompli". Y queda claro que ambos subestimaron la determinación y fuerza de sus respetivos estados a la hora de mantener su integridad.

#4 Onofre de Dip, Barcelona, 29/03/2021 - 12:28

La Guerra de Secesión estalló, desde luego, debido al problema de la esclavitud, de la imposibilidad de llegar a un nuevo compromiso en torno a ella. Sin esclavitud jamás se hubiera producido un conflicto armado entre el Norte y el Sur, aun con todas las tiranteces que pudiera haber entre las dos secciones del país.

#3 Onofre de Dip, Barcelona, 29/03/2021 - 12:24

Una similitud es la debilidad de ambos nacionalismos. El sudista no tuvo suficiente consistencia. Muchos rebeldes lucharon solo por mantener la esclavitud sobre la que se sostenía su economía y por los derechos de sus estados. El sentimiento de "confederación" era vago. Por su parte, el catalán no se planteó la secesión por las armas.