Publicitat
Cultura · 2 de Març de 2021. 20:43h.

L'altre exèrcit fantasma que també va derrotar Hitler

Els americans van fer servir tancs inflables per enreder els alemanys

L'altre exèrcit fantasma que també va derrotar Hitler

Soldats americans amb un dels carros de combat inflable

Fins ara creia que la màxim presa de pèl de la II Guerra Mundial havia estat posar a Patton al front d'un exèrcit fantasma abans de la invasió de Normandia: l'inexistent First United States Army Group (FUSAG).

El general americà, castigat després d'un incident amb un soldat a Sicília i haver-se anat de la llengua durant un acte amb periodistes, es va quedar en efecte a casa durant el D-Day. Eisenhower, però, va haver de recórrer a ell quan els Aliats van quedar empantanegats a Normandia.

La victòria a la Borsa de Falaise -el principi de la fi al front occidental- és mèrit seu i de les seves tropes. Posteriorment tornaria a treure'ls les castanyes de foc a la Batalla de les Ardenes quan, a l'front el Tercer Exèrcit, va alliberar Bastogne de el setge.

Però hi havia un altre exèrcit fantasma: una unitat nord-americana de 1.100 artistes, dissenyadors i enginyers de so que es va moure per França utilitzant tancs, artilleria, camions jeeps i fins i tot avions inflables per simular un exèrcit sencer de més de 20.000 homes. Un d'ells el sergent Stanley Nance, que el passat mes de febrer va celebrar el seu 103 aniversari.

33186-foto1.jpg 

46556-screensnapz052.jpgMembres de l'Exèrcit Fantasma dels Estats Units

També utilitzaven efectes especials, molt avançats per la seva època, per enredar a l'enemic. Ara la National D-Day Memorial Foundation, amb seu a Virgínia (Estats Units) ha demanat la Medalla d'Or de Congrés per a les unitats que van formar part de l'"Exèrcit Fantasma".

La seva contribució a l'esforç de guerra, precisament pel seu caràcter secret, no va transcendir fins que l'historiador Rick Beyer va realitzar un documental el 2013 i dos anys més tard va publicar un llibre amb la il·lustradora Elizabeth Sayles. El seu pare, Bill Sayles, havia estat soldat de l'Exèrcit Fantasma.

La petició indica que "des Normandia fins al Rhin, aquests mestres de l'engany van burlar als alemanys amb una creativitat i un talent que van salvar milers de vides".

Rick Beyer és un documentalista guardonat i autor de diversos llibres. Va escriure la sèrie de llibres The Greatest Stories Never Told i va produir pel·lícules per a PBS, The History Channel, National Geographic i el Smithsonian Institution./ Un reportatge de Xavier Rius

76849-screensnapz050.jpgCarros de combat inflables en una foto aèria

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#8 carlos sanchez manils, mollet del vallés, 03/03/2021 - 10:14

fins i tot al més inteligent s'el pot enganyar,...Juan Pujol(garbo), Mi5 wiston churchill, Patton...varen enganyar a Hitler per l'operació Overlord

#7 Onofre de Dip, Barcelona, 03/03/2021 - 07:47

En castellano hay un libro muy entretenido sobre las operaciones de decepción:

"ENGAÑOS DE GUERRA. Las acciones de decepción en los conflictos bélicos." Francisco A. Marín. Inédita Editores. 2004. 352 páginas.

#6 Uno que os lee, Uno que os lee, 03/03/2021 - 00:40

Creo recordar que la novela de Ken Follett "El ojo de la aguja" iba precisamente de un espía alemán que descubre el truco de las maquetas aliadas e intenta escapar a Alemania para alertar a los jerarcas nazis justo antes del Día D. Hay película homónima de Richard Marquand con Donald Sutherland en el papel de espía. Se la recomiendo, Sr Rius.

#5 Patumeiro, Sant Patumet, 02/03/2021 - 23:10

Xavier gracias por estos reportajes, son aire fresco entre tanta mala noticia.
Por cierto, ya q pones videos de youtube, hay muy buenos videos por esta plataforma sobre tematica de Historia y de la 2ª Guerra Mundial, algunos hechos por catalanes, como Trufault o GmitU - Segunda Guerra Mundial. La gente se lo curra q da gusto.

#2 BJMR, Bilbao, 02/03/2021 - 22:08

No den ideas a los separatistas, que son capaces de pedirle a alguna de las jugueteras catalanas que les monten el ejército de la señorita Pepis.