Publicitat
Cultura · 23 d'Abril de 2021. 17:21h.

Lamenten "vuit anys seguits" de pregó en castellà

L'escriptor Pol Guasch diu que l'han convidat per escenificar una convivència "inexistent"

Lamenten "vuit anys seguits" de pregó en castellà

L'escriptor i poeta Pol Guasch ha assegurat durant el discurs que ha fet en el tradicional esmorzar d'escriptors de la diada de Sant Jordi que l'han convidat "per compensar vuit anys seguits de pregó en castellà" per escenificar una convivència "inexistent". A més, ha afirmat que l'han convidat a parlar perquè és jove i encarna "alguna cosa semblant a la diversitat".

Davant autoritats com l'alcaldessa, Ada Colau, escriptors i representants dels gremis i associacions del sector del llibre, ha dit que "aquí no hi ha res de literatura", i ha assegurat que "política institucional i literatura són antònims".

"A la literatura no hi ha pactes ni concessions, no es negocia amb el racisme, no es mercadeja amb la persecució de les llengües", ha afegit Guasch, i ha subratllat que "no es negocia amb el racisme, amb la persecució de les llengües, no es ven el text al millor postor, no s'enganya en nom del propi interès".

Guasch, que ha marxat del Palau de la Virreina sense fer-se la fotografia oficial amb les autoritats municipals i la resta de convidats del món literari, s'ha acomiadat assegurant que "encara ha d'arribar al món el text que faci el que hem estat capaços de fer a Urquinaona".

Publicitat
Publicitat

42 Comentaris

Publicitat
#41 Alien, Saturn, 19/05/2021 - 08:51

I aquest el coneixen a casa seva a l'hora de dinar, i només per les arracades.

#40 Qui escolta els pregons?, Chez Titole, 26/04/2021 - 13:50

Au vinga home, que ja tenim massa maldecaps per amoïnar-nos si el pregó és en castellà o en Urdú.

#38 LoisA, Tabarnia, 25/04/2021 - 11:25

Existía en el sXVIII una gramática y una norma ortográfica catalana? Si existía una dispersión lingüística en el uso del catalán como era posible que se pudiera utilizar esa lengua para temas burocráticos dentro de la Administración para todo el Principado de Cataluña? No era más lógico que se utilizara el latín para estos menesteres?

#36 LoisA, Tabarnia, 25/04/2021 - 11:08

En 1718, Felipe V aprueba las medidas proteccionistas de la industria catalana. Quedaron prohibidas las importación de tejidos, favoreció el incremento del cultivo de la viña, la exportación de vinos a América, el Principado de Cataluña perdió sus fueros pero fue ampliamente compensado con medidas proteccionistas que beneficiaron a la burguesía

#35 Joanet, Bcn, 24/04/2021 - 19:56

No soy nadie #28.1


El nacionalisme espanyol t'ha enganyat, xiquet. El castellà i el català no han conviscut tota la vida a Catalunya. Es va començar a imposar per la força de les armes al s. XVIII. I encara a finals del s. XIX el 90% de la gent no tan sols no el parlava sinó que ni l'entenia.

#35.1 Alberto Martínez, Llavaneras Tabarnia España, 24/04/2021 - 21:52

Sí sí Juanito sí.
Todo lo que a ti no te gusta lo impusieron las armas.
Todo lo que a ti te gusta lo impusieron pacíficamente.

El Barrio Sésamo de Juanito.

#35.2 Chris, Lérida (RIP Cataluña), 25/04/2021 - 11:43

El castellano se comenzó a ver en la Corona de Aragón el siglo XV,como consecuencia del compromiso de Caspe,y la pragmática necesidad de negociar lana con Castilla para impulsar sus negocios de téxtil
Hasta entonces se hablaba oficialmente en aragonés,catalán y latín.

Ni sangre,ni guerras,ni armas.Eso fué la guerra de sucesión.