Cultura · 21 de Novembre de 2022. 09:49h.

L'ascens “espectacular” de Baltasar Porcel

Com l'autor d'Andratx es va convertir en un referent literari de Jordi Pujol

L'ascens “espectacular” de Baltasar Porcel

Sergio Vila-Sanjuán

El periodista Sergio Vila-Sanjuán (Barcelona, 1957) -que acaba de publicar "Vargas Llosa sube al escenario" (Libros de Vanguardia) amb més de vuitanta perfils de personatges culturals- té també l'obra “El joven Porcel” (Destino, 2021) que descriu l'arribada a Barcelona de Baltasar Porcel i el seu ascens a la vida cultural barcelonina. En paraules del mateix autor “una ascensió tan ràpida com espectacular”.

Porcel va desembarcar el 22 d'abril de 1960 després d'haver entrat a treballar al diari "Baleares" el 1959 com a corrector de proves al torn de nit. En aquella època va començar una relació sentimental amb Concha Alós, la dona del subdirector, tot i que ell tenia 21 anys i ella era “una dona casada, amb més de trenta”.

Tots dos van compartir després casa a Vallvidrera (Barcelona) fins que la relació es va trencar definitivament. Alós, de qui el mateix Vila-Sanjuán es referia aquest dissabte en un article al “Culturas”, va guanyar en dues ocasions el Planeta. La primera va haver de renunciar perquè ja tenia emparaulada l'edició de l'obra amb una altra editorial.

El llibre descriu, a partir d'aquí, l'ascens literari, la relació amb Llorenç Villalonga -que el va fer de padrí al començament-, el distanciament amb Josep Pla i el fet d'erigir-se també en un escriptor de referència del catalanisme, sobretot de CiU.

No endebades Sergio Vila-Sanjuán -premi nacional de periodisme cultural el 2020- el va conèixer en persona, el va tractar i ha tingut accés a testimonis i documentació.

Com explica a l'últim capítol, el va conèixer el 1980, quan treballava a El Correo Catalán, i “vaig llegir amb plaer i profit els seus llibres” a més de “menjar junts almenys un parell de vegades a l'any”, entre altres activitats conjuntes./ Una ressenya de Xavier Rius

Publicitat
Publicitat

8 Comentaris

Publicitat
#5 Josep, BARCELONA, 21/11/2022 - 15:50

Habria que preguntar a Vila-Sanjuan (o a Xavier Rius), que significado tiene la palabra entrecomillada "espectacular".

#4 Carlos Gomez, amigo del Sebolla, 21/11/2022 - 14:45

Recordeu quan Pujol va intentar comprarli un Nobel de Literatura al Porcel. Mes tard ho va tornar a provar amb el Quim Monzo pero ja amb la boca petita

Un homenet esquifidet pero tossut com pocs i gens acostumat a que li duguin la contraria

Y esto lo simultaneo con otra de sus obsesiones: parcelar el califat en vegueries

Todo un campeon

#4.1 Onofre de Dip, Vigo, 21/11/2022 - 18:44

Tampoco era ninguna tontería, don Carlos, proponer a Porcel para el Nóbel. De hecho, hay que organizar auténticas campañas de promoción para que un escritor reciba dicho premio. Y luego, además del mérito literario, está la coyuntura política y social del momento.
Lo del valor de Mozó ya no lo veo tan claro. El de Pere Gimferrer sí.

#4.2 Uriol , el del faristol, Orioland, 22/11/2022 - 14:14

En Gimfi fa temps que hauria de tenir el Nobel.

#3 Onofre de Dip, Vigo, 21/11/2022 - 12:26

Su epistolario con Llorenç Vilallonga, nuestro Proust particular, es interesantísimo y muy recomendable. Siempre leí los artículos de Porcel con respeto e interés. En mi opinión, fue lo más parecido a un "maître à penser" que tuvo el nacionalismo catalán. También se pensó en él, si no estoy equivocado, para el Nóbel.

#2 Capit@n España, Purgandus populus!!, 21/11/2022 - 12:07

Como decía el finado Terenci Moix: "Porcel es (era) un verdadero tostón, que lo lea Pujol si quiere". Grande Terenci.

#1 Telamarinera, Vng, 21/11/2022 - 11:34

Es una delicia escuchar y leer al Sr Vila-Sanjuan; alejado de tanta pedantería de otros, y siempre en la buena información y construida opinión.

#1.1 Onofre de Dip, Vigo, 21/11/2022 - 18:46

Es un gran connoisseur de nuestra cultura. Y un auténtico humanista.