Publicitat
Cultura · 19 de Març de 2014. 21:47h.

Les dues ànimes de l'Ateneu

Un candidat sobiranista i un proper al PSC es disputen la presidència de l’entitat centenària

Les dues ànimes de l'Ateneu

Una imatge del dos candidats a la presidència de l'Ateneu Barcelonès

El pròxim 24 de març se celebren eleccions a l’Ateneu Barcelonès –fundat el 21 de març de 1860-, amb un ambient enrarit a l’entitat centenària. La candidatura continuista encapçalada per l’actual membre de la Junta, l’economista Josep Maria Carreras, s’enfronta a la candidatura que proposa l’alternança, amb l’historiador Jordi Casassas al capdavant.

Carreras, és militant del PSC i va ser síndic de Comptes elegit pel Parlament de Catalunya tres cops, entre 1984 i 2004. A la seva candidatura hi ha Pep Montes de vicepresident cultural, exgerent de l’Ateneu i del CONCA i que va arribar a l’entitat de la mà de Joaquim Coll Amargós, historiador i columnista habitual d’El Periódico’, des d’on s’ha convertit en un intel·lectual de referència en contra de la consulta sobre la independència.

El dirigent del PSC, Miquel Iceta, l’exvicepresident del Govern espanyol i expresident de Caixa Catalunya, Narcís Serra, l’advocat Miquel Roca, el periodista Antonio Franco i el filòsof Bernat Dedéu han donat el seu suport públic a Carreras, entre d’altres personalitats. En el seu equip, però, també hi és com a vocal el periodista i exdirector de l’Avui, Vicent Sanchis.

Casassas, que és catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, du en la seva candidatura figures de l’àmbit sobiranista com la periodista Patrícia Gabancho, que seria la vicepresidenta primera, l’escriptor Jordi Coca, i l’emprenedor cultural Enric Cirici, entre d’altres.

A títol personal aquesta candidatura ha rebut el suport de noms com la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, els exconsellers dels Governs Pujol, Joaquim Ferrer i Joan Guitart, el rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, i el president de l’IEC, Joan Domènec Ros, així com l’exdirector de la CatDem, Agustí Colomines i el periodista Francesc Marc-Àlvaro.

Les dues candidatures s’han llançat retrets mutus per temes relacionats amb el procés sobiranista i el posicionament que hauria de tenir l’entitat en el debat nacional. La candidatura de Casassas ha acusat la Junta actual, presidida per Francesc Cabana –cunyat de Jordi Pujol- de no voler adherir-se al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

Una acusació que el candidat Josep Maria Carreras i membre de l’actual equip gestor, ha negat en declaracions a e-notícies, tot afirmant que “la Junta actual està d’acord que l’Ateneu s’adhereixi al Pacte Nacional pel Dret a Decidir”, i ha afegit que no van ser-hi convidats com a entitat.

En aquest sentit ha assegurat que en una reunió es va acordar demanar l’adhesió, tot i que finalment no s’ha produït: “Si no hi som ara, amb la meva junta sí que hi serem”, ha sentenciat.

La senyera també ha estat motiu de fricció entre les dues candidatures. Des de l’equip de Casassas han recriminat que la Junta actual de l’Ateneu declinés posar la bandera catalana a la façana de la seu ubicada al carrer de Canuda de Barcelona.

Carreras ha explicat que “un grup de socis va demanar posar la senyera tots els dies, i nosaltres creiem que com a entitat s’havia de posar només els dies assenyalats. La discussió és si es posava cada dia”.

De la seva banda, Casassas ha apuntat que ”l’actual Junta considerava que la senyera no havia d’estar penjada perquè en moltes cases no hi és”, i ha afirmat que fins i tot “m’ha arribat algun comentari de desdeny respecte a la nostra demanda”. “El que acaben comptant són els fets, i ara en aquests moments la senyera no hi és”, ha sentenciat./Una informació d'Enric Arqués

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#8 Pan con tomate, El Puig de la guilla, 20/03/2014 - 15:10

Una lástima, parece que el debate cultural queda reducido a poner una señera en el balcon, a diario o solo los festivos. Y por que no cantar els segadors cada media hora? sería muy patriótico.

#7 Ramon, Barcelona, 20/03/2014 - 12:36

Carreras ha fet una llista hàbil, amb figures mediàtiques i amb un parell de vocals indepes, però qui el recolza (mireu el seu llistat a futurateneu.cat) es Narcis Serra, miquel Iceta i l'insultador dels catalans Coll Amargós. Nicaragua en pes

#6 Pan con tomate, El Puig de la guilla, 20/03/2014 - 10:26

Y después de esta subasta para ver quien es mas separatista, ?que opinarà el gran arquitecto del universo? El delantal esta adornado con la estela da? en las tenidas llevaran barretina estos señores tan catalanistas? Todo esto es serio?

#3 Roger, L'H, 20/03/2014 - 00:09

Creec k les seves idees politiques no haurien dimportar, sino si son capaços de duur a terme una bona gestio de lateneu

#3.1 Josep-Maria, Barcelona, 20/03/2014 - 08:20

Qualsevol «gestió» suposa decisions i, com no pot ser d'altra manera (és natural i necessari que sigui així), en aquestes decisions hi juga l'orientació política (quin futur volem ). Però això no implica arbitrarietat, joc brut, parcialitat, tergiversacio... Hi ha d'haver transparència i respecte.

#3.2 Ignasi, Barcelona, 20/03/2014 - 16:36

Josep-Maria, totalment d' acord amb tu. Val més que cadascú es posicioni amb llums i taquígrafs. Pero el que no em sembla bé és que es pretengui guanyar unes eleccions d' una entitat cultural amb arguments de realpolitik del moment. I t'ho diu un soci de l'Ateneu des de fa anys.

#2 karles, bcn, 19/03/2014 - 22:54

Llavors ja se sap qui guanyarà, perquè els socialistes sempre perden! Felicitats Jordi Casasses!