Publicitat
Cultura · 3 d'Abril de 2009. 09:20h.

Les txeques a Catalunya

L'historiador Cèsar Alcalà recorda "la tortura i assassinats massius" de les presons de la República

Les txeques a Catalunya

Cèsar Alcalà

L'historiador Cèsar Alcalà ha publicat Les Presons de la República. Les txeques a Catalunya -Editorial Base-, una obra que "ens apropa a la crua realitat del que van ser les txeques, un tema tabú per a aquells que no han volgut recordar què va succeir a la Catalunya republicana durant la Guerra Civil. Una obra que ens permet conèixer una altra realitat de la Guerra Civil".

"Prenent com a model les que ja existien a l'URSS, les txeques es van traslladar a Catalunya per revenjar-se de les persones que no es consideraven addictes a la República. Entre el 1936 i el 1939, alguns sectors de dretes i catòlics, sobretot, però també dissidents polítics, van patir a la ciutat de Barcelona i en nombroses localitats de Catalunya una ferotge persecució que, de manera silenciosa, metòdica i selectiva, tenia en les txeques un eficaç sistema de detenció, tortura i assassinats massius".

L'autor explica el funcionament d'aquestes txeques a partir de les biografies dels personatges que va dur a terme aquesta repressió i els testimonis de persones que van passar per aquestes presons i una llista publicada per primera vegada de les que van morir de manera violenta a la rereguarda catalana entre el 1936 i el 1939.

Cèsar Alcalà (Barcelona, 1965). Escriptor i historiador. Col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació. Ha participat en la redacció del Diccionario biográfico español de la Real Academia de la Historia. Especialista en les guerres carlines, ha escrit diversos llibres i ha impartit conferències sobre aquest tema. Va participar en el documental de Carles Balagué De Madrid a la Lunai és autor de nombrosos llibres i estudis sobre la Guerra Civil. Entre les seves obres destaquen Represión en la retaguardia. Cataluña 1936-1939; Mauricio de Sivatte. Una biografía política (1901- 1980); Tradicionalismo y espiritualidad en Antonio Gaudí;La Tercera Guerra Carlista; Checas de Barcelona; Checas de Valencia; Secretos y mentiras de los Franco, i El nens de l’exili, el seu escrit més recent fins a la publicació del present llibre.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 Eduard, Girona, 04/04/2009 - 12:19

No costa gaire entendre que en una guerra hi han dues parts que torturen i assassinen a parts iguals.

És vergonyós veure com ICV-EUiA i el tripartit ens vol manipular i amagar una realitat com els assassinats de la República.

#9 cesc, barcelona, 04/04/2009 - 11:35

Soc llicenciat en historia i professor. El que diu la Laia no és cert. La Generalitat va intentar aturar els que anomenem històricament "incontrolats", i no va ser fins a novembre del 1936 que es va gairebé aconseguir. Aquests eren en la majoris de CN

#8 Joan, Vidrà, 04/04/2009 - 01:06

Quan alguns comencen una guerra -cas d´Irac- tots els elements amb instints criminals fan de les seves; sempra a estat així.Tinguen em compta aquesta premisa, és pot considerar q el que inicia les hostilitats és el maxim culpable. Tots sabem qui va estar.

#7 Fran, Llinars, 03/04/2009 - 23:20

Sou una colla d fatxes q manipuleu,les txeques eren parc d´atraccions com e dell Tibidabo i el bus que anava voltant pels pobles ple d´assasins republicans com el q va estar a Falset donant"paseos" era 1 centre excurisionista...segons el tripartit.

#6 Francesc, Barcelona, 03/04/2009 - 18:59

Laia, un 10 per a tu!