Publicitat
Cultura · 20 de Juny de 2012. 18:10h.

L'IEC diu que per a "la comunitat internacional" a la Franja es parla català

"No es pot considerar autoritat lingüística externa a l’Aragó una entitat com l'Institut d'Estudis Catalans"

L'IEC diu que per a "la comunitat internacional" a la Franja es parla català

El presidente del IEC, Salvador Giner, en una imatge d'arxiu

L’Institut d’Estudis Catalans, assabentat de la intenció del Govern d’Aragó de derogar la llei de llengües d’aquesta comunitat i del fet es denomini el català que es parla a la Franja amb el circumloqui «llengua aragonesa pròpia de l’àrea oriental de la comunitat autònoma», ha recordat que segons la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries és català.

Segons l'IEC, "la comunitat acadèmica internacional sap que el català és la llengua parlada a la Catalunya del Nord, a l’estat d’Andorra, al Principat de Catalunya, a la Franja, al País Valencià, a la comarca del Carxe, a les Illes Balears i a l’Alguer".
 
"La Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries compromet les autoritats (articles 7.1.b i 7.1.e) a respectar l’àrea geogràfica de cada llengua i les relacions entre els territoris en què es parla. El Comitè de Ministres del Consell d’Europa ha recomanat (el 2005 i el 2008) a l’Estat espanyol que apliqui un marc jurídic específic que protegeixi el català i l’aragonès de l’Aragó, usant exactament aquestes denominacions", afegeixen.
 
"En conseqüència, l’Institut d’Estudis Catalans dóna suport a la declaració que les entitats agrupades sota el nom d’Iniciativa Cultural de la Franja han fet sobre l’afer", afirmen en un comunicat. "Així mateix, declara que, en cap cas, no es pot considerar autoritat lingüística externa a l’Aragó una entitat com l’IEC, que té atribucions sobre el conjunt dels territoris de llengua catalana i que compta entre els seus membres amb representants de la Franja", expliquen.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#3 jajajajjajajaajaaaaaaaaa, Barcelona, 21/06/2012 - 09:02

Y ? haremos una botifarrada con alioli y vinito e pueblo en porron y luego gritaremos sonidos guturales para celebrarlo todo subvencionado por supuesto

#3.1 Qui riu últim...., riu millor JUA JUA, 21/06/2012 - 21:09

Quina gracia que feu castellans!! Així trobeu llògic que; a Andalusia es parla andalús, a Extremadura=extremeny, a Mèxic=mexicà, a Argentina=argentí, a Colombia= colombià, a America=americà..."es de burrus!!"

#2 Marc, bcn, 20/06/2012 - 23:18

"No se puede considerar autoridad lingüística externa a Aragón a una entidad como el Instituto de Estudios Catalanes"

Encara sort que us dediqueu a escriure...

#1 El azote de los necios, Barcelona, España, 20/06/2012 - 22:04

En Catalunya el 50% de la población habla en castellano, y las sanciones y la prohibición de poder estudiar en castellano no es un ataque de los nacionalistas catalanes. Hipócritas!!!