Publicitat
Cultura · 20 de Juny de 2021. 18:33h.

"Lincoln seria considerat avui un racista contumaç"

Emilio Ablanedo, autor de "Confederación": "Inicialment no s'oposava de manera radical a l'esclavitud"

"Lincoln seria considerat avui un racista contumaç"

L'historiador Emilio Ablanedo, que acaba de publicar "Confederación" (Editorial Actes), ha afirmat durant la presentació del llibre aquesta setmana a Barcelona que "Abraham Lincoln no s'oposava radicalment a l'esclavitud" i que "avui seria considerat un racista contumaç".

Ablanedo explica que "no volia abolir l'esclavitud on està ja existís sinó evitar que s'estengués a altres territoris de l'oest". "L'esclavitud -afegeix- era com una bicicleta: necessitava expandir-se o morir, necessitava expandir-sempre cap a l'oest".

"En l'expansió cap a l'Oest s'anaven creant nous estats i els meridionals tenien la necessitat que s'anessin creant estats esclavistes per mantenir l'equilibri institucional dins de la Unió", continua.

En la seva opinió, el Sud també "va poder haver guanyat la guerra". "La guerra -afirma- no estava ni de bon tros perduda per endavant per al Sud" perquè "el Nord havia de derrotar completament a la Confederació i conquerir tot el territori".

"El 'Sud en tenia prou amb resistir" exposa, per "fer pagar un preu tan alt que la societat del Nord es cansés de la guerra i estigués disposada a demanar la pau".

Per a alguns, sobretot al Sud, i després de la derrota, "la causa de la guerra civil no va ser l'esclavitud sinó el dret d'autodeterminació dels estats".

Ablanedo, que va ser delegat de Govern a Barcelona amb el PP, ha recordat que "hi ha altres guerres asimètriques en la qual el feble s'ha imposat als poderosos".

"Els meridionals es veien a si mateixos lluitant la seva segona guerra d'independència, com els seus pares o avis havien lluitat la primera" apunta.

L'autor subratlla, d'altra banda, que els estats de Sud es van aprofitar del buit de poder entre l'elecció de Lincoln el novembre de 1860 i la seva presa de possessió al març.

"Durant aquests mesos, Buchanan -el president sortint- simplement es va limitar a dir que la secessió era il·legal, però que no anava a fer res" assenyala.

"Va deixar que els sudistes ocupessin tot el territori, construïssin estructures d'estat sense fer res per impedir-ho, simplement al·legant que era il·legal" afirma.

"Quan Lincoln pren possessió el març de 1861 es troba amb un país creat: amb set estats que havien promulgat una Constitució, fixat una capital a Montgomery, que havien triat un president, un govern, una administració i fins i tot una administració de justícia".

Finalment destaca que el paper que van jugar els mitjans de comunicació i assegura que "la propaganda va ser molt intensa".

"Els separatistes més fanàtics van galvanitzar a l'opinió pública, van aprofitar els moments de passió exacerbada després de l'elecció de Lincoln". "Infondre por a l'opinió pública, que tenien un temor atàvic al fet que una revolta racial" conclou.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Ferran, Sant feliu, 21/06/2021 - 08:57

El sur por falta de población, poco industria y el comercio suspendido por la marina de norte, solo optaba a retrasar la derrota

#2 Ojotuerto, Calafell.TAB, 20/06/2021 - 22:11

Una Pregunta ?? el General Prim va a estar en alguna batalla de la Guerra Civil americana. Conoció Prim a Lincoln?? Con Prim se hubiera llegado a la guerra de Cuba, de esa manera??. . Y alguna cuestión como el Camino Español o La Florida en la Guerra o después de la contienda....

#1 Pepe, Andorra, 20/06/2021 - 19:44

Lo de la guerra civil USA y la esclavitud es uno de los mayores engaños de la historia. El primero, eso sí, pero no el único. Lincoln uso la esclavitud como excusa, hasta un siglo después, los negros seguían discriminados en USA, así q no me lo tragó.