Emilio Ablanedo, autor del llibre "Confederación" veu en aquesta entrevista un "paral·lelisme evident" entre el conflicte i la crisi catalana de l'1-0. L'autor, que també era subdelegat del govern a Catalunya el 2017, destaca que els estats del sud també van voler crear "estructures d'estat" però que al final tampoc no es van poder fer amb el "control del territori".
"Van construir estructures d'estat i van voler ocupar el territori, però van fracassar perquè no van poder", insisteix. Ablanedo recorda la resistència de Fort Sumter a l'inici de la guerra civil -davant la ciutat de Charleston (Carolina de Sud)-, que va demostrar que els Estats Units "dominaven encara les fronteres".
"No només n'hi ha prou amb declarar-se independent, sinó que cal ocupar de facto el territori", prossegueix perquè "el dret internacional públic es basa en les relacions de força". "El dret és una expressió de la força", afegeix més endavant.
"El Sud no va aconseguir el control del territori" com es va veure amb la guerra civil perquè "per exercir la sobirania cal controlar el territori" i els Estats Units "van asfixiar la Confederació amb el bloqueig naval i el Pla Anaconda".
També critica, en aquest sentit, el viatge que va fer el llavors conseller d'Exteriors, Raúl Romeva, que es va fotografiar davant de l'estàtua de Lincoln a Washington. "Lincoln és el president que va acabar amb el separatisme als Estats Units", recorda.
Segons la seva opinió, la imatge de Romeva mostra la "talla intel·lectual d'aquests dirigents que han portat Catalunya al desastre" perquè "grans sectors de la societat catalana tenen una ignorància supina".
L'autor, que també ha recorregut els escenaris de les batalles i es confessa un "friki absolut", explica per altra banda que "Lincoln pensava d'una manera molt similar a la que pensava el general Lee".
"Repudiava l'esclavitud, però més per raons econòmiques que morals", afegeix. Fins i tot que no creia "realment en la igualtat racial" o que blancs i negres "poguessin conviure" al mateix territori.