Publicitat
Cultura · 3 de Febrer de 2011. 14:32h.

L'Institut d'Estudis Catalans, per l'autodeterminació

Defensa "el dret legítim" de "la construcció d’un estat específic diferent"

L'Institut d'Estudis Catalans, per l'autodeterminació

Membres de l'IEC, durant la Diada del 2008

L’Institut d’Estudis Catalans ha fet pública una declaració en la que remarca que "la comunitat de llengua i cultura catalanes constitueix, amb tota evidència, una nació que mereix un reconeixement igualitari en el marc dels estats respectius en què s’inscriu, i també en el marc de la Unió Europea i de les Nacions Unides".

"Cadascun dels territoris en què es troba actualment fragmentada aquesta nació té el dret legítim i inalienable de decidir de quin estat vol formar part, tant si és l’Estat en què ara s’inscriu com si aspira a la construcció d’un estat específic diferent", afegeixen.

També subratllen que "cap acció democràtica legítima no pot contradir i menys encara criminalitzar aquest dret dels ciutadans catalans. Ningú, en un marc polític democràtic, no pot decidir quina ha de ser la nació dels altres".

Igualment critiquen que "la involució política de l’Estat autonòmic espanyol mostra cada vegada tendències més adverses a la igualtat, tant en la consideració política de les nacionalitats i el respecte de la pluralitat lingüística i cultural, com en els sistema de finançament o en les inversions estatals".

Per l’Institut, "aquesta situació posa en perill el nostre futur col·lectiu i l’esforç de cohesió de tota la nostra societat, i molt especialment del sistema educatiu, amb vista a integrar inclusivament en català i castellà milions de persones arribades d’altres terres de llengües i cultures diverses".

Aquesta declaració s’adreça, en primer terme, al poble català "perquè sàpiga amb tota certesa que l’assisteixen els principis universals de justícia i no dubti a reclamar els seus drets d’autodeterminació i autogovern amb tota l’energia i la constància que calgui dins el marc cívic de la democràcia".

La Declaració també s’adreça als representants polítics i a les institucions d’autogovern "perquè assumeixin i mantinguin aquests drets i maldin en la consecució d’un estatus igualitari, dins o fora del marc estatal actual i en el context de la comunitat internacional".

Publicitat
Publicitat

50 Comentaris

Publicitat
#50 gisela, Sort, 04/02/2011 - 18:03

Francesc, ve a Austria y diles que dado que hablan aleman son un territorio perteneciente a Alemania. El concepto idioma nación lo desarrollo Hegel para gloria del nacismo.

#49 iñigo, Salou, 04/02/2011 - 17:56

Francesc, por que tu puedes decir Casp, Alcanyis, Montso y te quejarias con razón si otro te llamara Francisco, hablara de Villafranca de Panadés, Gerona o Lérida.

#48 El azote de los necios, Barcelona, España, 04/02/2011 - 16:21

Los francos siempre consideraron los condados catalanes como hispanos.( evidentemente ni reino ni nación ).Por ejemplo el Comte Borrell conquistaba los territorios a los moros en nombre de Dios y de Hispania. Jaime I nació en Montpelier y St.Jordi es un plagio a los bizantinos...muy penoso.

#47 Francesc, Barcelona, 04/02/2011 - 14:27

Més aviat el Goebbels ha vingut de la banda castellana, sobretot en instal.lar-se la cort a Madrid amb Felip II

#46 Francesc, Barcelona, 04/02/2011 - 14:24

Aragonès, vostès com a part integrant de la Corona d'Aragó -Amb Regne d'Aragó només es designava l'actual comunitat autònoma d'Aragó- van participar en el descobriment d'Amèrica i primera conquesta. Cortès segurament pertanyia al Regne d'Aragó. I us l'han fet estremeny..