La periodista Bibiana Ballbé, després de ser desautoritzada pel Departament de Cultura, veu com La Vanguardia recull avui un conjunt d'opinions de gent del món cultural que la desqualifiquen per la seva gestió com a comissària de l'Arts Santa Mònica.
El diari ja va dedicar ahir la periodista un semàfor vermell, després d'informar -amb matisos burlescos cap a Ballbé inclosos- del malestar de Cultura per la seva iniciativa, una festa que pretenia ser "una mena de Top 100 de la creació a Catalunya que es donaria a conèixer al llarg d'una jornada maratoniana de 12 hores".
En aquest sentit, La Vanguardia explica l'"autèntic incendi a les xarxes socials" pel cas, així com que "molts dels participants van coincidir en demanar responsabilitats polítiques". El diari apunta que "el conseller prendrà les 'decisions' que consideri necessàries en els pròxims dies".
També es recullen opinions de gent convidada a l'acte, com la de Borja Zabala, que considera, en referència a Ballbé, que "cal tenir molt de mèrit per passar de ser dinamitzadora a dinamitadora en un tres i no res". "Però com se'ls ocorre? Estem amb problemes de supervivència i volen que juguem a la festa de Blas. Quina mentida és aquesta?", deia una altra convidada.
La periodista Marina Espasa preguntava "no l'havien contractat per muntar shows? Què es pensaven?" El crític d'art Valentín Roma afegeix més preguntes: "quan anunciarà Jordi Sellas, cap de Bibiana Ballbè, que acomiada a aquesta última de tots els projectes que dirigia a Santa Mònica, després d'aclarir quin era el seu sou, les seves atribucions i les seves responsabilitats? què ha de dir la directora Conxita Oliver, que roman impassible davant el pontejo dels seus col·laboradors i les ingerències dels polítics?".
El fotògraf Jordi Guillumet diu que Ballbé "fa el que sap fer: burgers de cultura. Tots coincidim que el problema l'ha provocat qui l'ha proposat o posat en aquest lloc". Finalment, el vicepresident de l'Associació d'Artistes Visuals de Catalunya, Daniel G. Andújar, creu que el nomenament de Ballbé demostra "el procés irreversible de valencianització de la política cultural catalana".
"Una política cultural que prioritza l'aparador i les cultures de visibilitat immediata a l'articulació d'un teixit creatiu i la consolidació de les infraestructures culturals és un procés que ens porta al desastre absolut", sentenciava.