Publicitat
Cultura · 24 de Febrer de 2016. 13:36h.

Lleida recupera el Call Jueu

Aportarà un nou paisatge al centre històric de la ciutat

Lleida recupera el Call Jueu

Visita als treballs a l'entorn de la Cuirassa de Lleida. Foto: ©Hermínia Sirvent

L’Ajuntament de Lleida ha presentat el projecte modificat de recuperació i millora de l’espai a l’entorn de la Cuirassa, el Call Jueu de Lleida. El projecte, que forma part de l’estratègia definida en el Pla de Foment Territorial del Turisme del Centre Històric, pretén reforçar i revalorar el Conjunt Històric de la ciutat. El paer en cap, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Fèlix Larrosa, i del delegat territorial de Cultura a Lleida, Josep Borrell, ha visitat l’espai on s’hi han fet les obres i ha indicat que aquest projecte aportarà un nou paisatge al Centre Històric amb la referència de la Seu Vella i una visió de la ciutat dels segles XIII i XIV (i XV parcialment). Segons ha explicat, la millora es concreta en unes obres urbanístiques i que amb el treball que han fet els serveis arqueològics de la Paeria s’ha posat al descobert part dels edificis, de la trama urbana i de la xarxa de serveis públics d’aquest període. És un projecte important per al Centre Històric i per a la ciutat, que la Paeria desenvolupa conjuntament amb la Generalitat, que té un pressupost d’un milió d’euros i que preveu estar enllestit a finals del mes de juny.

L’alcalde ha comentat que inicialment el projecte s’ha centrat en la millora de l’accessibilitat i la rehabilitació dels carrers Maranyosa, Dolors i Sant Cristòfol i amb la instal·lació d'un ascensor a la Costa del Jan. Durant el procés d’execució de les obres i en la fase de prospecció arqueològica, s’han trobat restes que formen part de l’antic Call Jueu, fet que ha comportat la modificació de l’actuació i dels elements d’urbanització. Els eixos principals de la intervenció són la restitució de les connexions històriques dels carrers de Sant Cristòfol i dels Dolors amb l’àrea del Call Jueu; la nova connexió de recorregut practicable entre el carrer Cavallers i l’àrea del Call Jueu i la Costa del Jan mitjançant la prolongació del carrer de Maranyosa; la nova connexió de recorregut practicable entre la plataforma superior d’ús aparcament i la Costa del Jan, i la millora de l’accessibilitat entre l’àrea del Call Jueu i l’Eix comercial amb la instal·lació d’un ascensor públic a la Costa del Jan.

El treball s’ha plantejat per capes, sistematitzant el conjunt de substrats per poder entendre la unitat del paisatge. Això es farà sense eliminar cap substrat, sinó superposant-los i interpretant cada capa per llegir les trames urbanes, que es perllonguen des del turó. A més, es farà la consolidació de les restes arqueològiques i la seva interpretació, amb punts observatori. Algunes parts podrien documentar-se i cobrir-se, ja que deixar-les a la vista podria suposar la seva degradació o deteriorament, i altres es mostrarien amb suaus reconstruccions per ajudar a entendre didàcticament l’entorn.

D’aquesta manera, el nou paisatge estarà format per la interpretació de la morfologia de l’àrea, la implementació de vegetació associada amb la cultura jueva i del lloc, així com un sistema d’interpretació de les restes arqueològiques de l’antic Call Jueu.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat