Publicitat
Cultura · 20 de Febrer de 2009. 12:52h.

L'Opus va darrere de les obres d'art de Lleida

El litigi pot ser una "caixa de pandora" per al British i altres museus europeus

L'Opus va darrere de les obres d'art de Lleida

Imatge de l’acte d’inauguració del Museu de Lleida

L'Opus Dei està al darrere del conflicte per les obres d'art de Lleida, actualment al Museu Diocesà de Lleida  i que reclama el govern aragonès per la via judicial, segons han coincidit quatre experts en un acte celebrat aquest dijous a l'Ateneu Barcelonès.

El catedràtic d'història de la Universitat de Girona Joaquim Garriga ha qualificat el conflicte de "trist i dolorós" per "la intervenció de la política eclesiàstica vaticana i partidista espanyola". El catedràtic ha situat l'origen del litigi "en l'absurda mutilació del bisbat de Lleida, que tenia 800 anys d'història" amb un decret de la Congregació de Bisbes del Vaticà del 1995.

En la seva opinió, la divisió ha beneficiat només "el bisbat de Barbastre, que com és notori, està molt lligat a l'Opus dei per haver nascut allà el seu fundador i tenir-hi un santuari enorme com el de Torreciudad". "Aquesta institució -ha afegit- volia mantenir el bisbat que, amb la despoblació, amenaçava de desaparèixer".

El catedràtic ha destacat que "l'Opus dei és una institució que té una gran capacitat de pressió en les instàncies del Vaticà, sobretot en l'etapa de Joan Pau II, tot i que m'imagino que no l'ha perdut completament, ni molt menys".

La directora del Museu de Lleida, Montse Macià, ha recordat que "la col·lecció  diocesana és una col·lecció legítimament formada" en al·lusió a que les obres van ser adquirides i que el conflicte pot obrir "una gravíssima caixa de pandora que pot fer trontollar els principis de tots els museus del món". "Els grans museus europeus tenen col·leccions procedents d'actes il·lícits dels segles XVIII i XIX com espolis i botins de guerra", ha afegit en al·lusió al British o "els mateixos museus vaticans".

Josep Casanvoa, que va ser assessor fins al 2007 del bisbat de Lleida, ha denunciat al paper del nou bisbe de Lleida Joan Piris enfront l'actitud del seu predecessor Francesc Xavier Ciuraneta i ha aposta per "anar als tribunals" per aconseguir una "declaració judicial vinculant, ferma i executiva".

Finalment, el periodista Eugeni Casanova, que acaba de publicar "El complot. La trama en la segregació del bisbat de Lleida i el litigi de les obres d'art" (Pagès Editors) ha esmentat un a un els membres de l'Opus que hi ha en els tribunals eclesiàstics que han fallat a favor de Barbastre on s'hi troba fins i tot "l'inefable cardenal Rouco Varela".

Joaquim Garriga: "L'Opus Dei té una gran capacitat de pressió"

Montse Macià: "És una caixa de pandora per a tots els museus del món"

Josep Casanova: "Monsenyor Piris ha lligat les mans als seus successors"

Eugeni Casanova: "Els tribunals estan formats per membres de l'Opus"

Acte Ateneu Barcelonès

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#24 Jordi, Barcelona, 22/02/2009 - 20:41

Entenc que en Casanova vulgui promocionar el seu llibre i que en Garriga s'apunti a les tesis conspiratives tipus Pedrojota, perquè tots patim obsessions d'una mena o altre. Aquesta moda dels bots de fum de El Mundo deu donar calers...

#23 Jordi, Lleida, 22/02/2009 - 20:14

Quanta desinformació! Quanta mala bava! Quanta intoxicació! Hi ha persones que es pensen que anant contra l'Opus Dei assoliran més notorietat ja que per si soles no brillen gens.

#22 Arnau Estanyol, SANT BOI DE LLOBREGAT, 22/02/2009 - 19:25

Un dia canvien les fronteres episcopals per endur-se per tot el morro les obres d'art. Un altre dia entren a sang i fetge a Catalunya i ara diuen que es seva. I un altre dia ens canviaran el pany de la porta i diran que nostra casa es seva.

#21 Hug, Begur, 22/02/2009 - 17:27

Opus. Sempre darrere tots els marros. Ara s´expliquen moltes coses!. Ara volen apropiarse d´obres d´art sense pagar.

#20 helena, bcn, 22/02/2009 - 17:07

excusas de mal pagador