Cultura · 15 de Març de 2009. 17:37h.

L'origen de Colom causa polèmica

Un professor de la UB dubta que el descobridor d'Amèrica fos català

L'origen de Colom causa polèmica

Cristòfol Colom

El professor d'Història de la UB Ernest Belenguer ha intervingut aquest dissabte durant un debat a la Setmana del Llibre en Català per exigir-li a l'historiador Jordi Bilbeny -que reivindica la catalanitat de Colom i el Lazarillo de Tormes- la partida de naixement de Colom on es demostri que era català. Bilbeny ha respost que els seus arguments per creure-ho són fruit de 25 anys d'investigació i que es troben recollits en quatre dels seus llibres.

"Fa uns segles -ha afegit- m'haguessin matat per la feina que faig". Ara, en canvi, "només he de suportar que m'insultin i que em facin fora de la universitat", ha dit Bilbeny referint-se al fet que, fa uns anys, cap professor va voler dirigir-li la tesi "perquè tractava sobre la censura en els llibres d'Història, que és un tema encara tabú".
L'historiador ha insistit que la versió genovesa i espanyola d'aquest personatge el pinten com una persona  "illetrada", i que seria molt estrany que algú "simple" fos designat virrei -és a dir delegat del rei en un altre territori. Segons Bilbeny, aquesta versió "ha estat construïda amb una voluntat d'estat". En canvi, el "Colom català" era germà del president de la Generalitat, governador, especialista en dret, i provinent d'una família molt culta.

"Pot ser cert que fos català o no, però si es miren aquest i molt altres fets, aquesta versió és molt més versemblant", ha opinat. A més, ha afegit que el seu "fanatisme" consisteix en "donar molta informació" i que el lector, a partir d'aquí, "té la llibertat de jutjar".

Publicitat
Publicitat

55 Comentaris

Publicitat
#55 mallorquin, mallorca, 25/11/2011 - 00:59

Pues ya tienen un problema los nacionalistas catalanes, porque si es cierto que colon procedia de cataluña...hizo un flaco favor a cataluña pues gracias a el el 70% de america es hispano parlante y ni por asomo se habla catalan..asi que ...veamos que opinan ahora...

#54 Joan Miquel , Vinçà (Conflent) , 10/06/2011 - 17:40

Del Colom que sigui Genovès tant me fa, però que Leonard de Vinci estigui de Vinçà, si que m'agrada, i la Joconda seria una rebesavia meua .... potser!.......... diuen tambè però no m'ho crec que el gran escriptor Bezsonnof seria de Niyls (Rosselló) però amb aquest nom m'estranyaria molt !

#53 Guerau, Països Catalans, 19/03/2009 - 10:45

la història s'investiga i es debat no és un missal del poder que t'has d'aprendre de memòria. els historiadors oficials catalans són molt incompentents no fan res, es dediquen a ser altaveu de les teories franqusites i espanyolistes.

#52 Jordi B, BCN, 17/03/2009 - 14:49

Ramoni, els humans també ens equivoquem. La CV es una FdeP En NV segons el mateix JB es qui millor ha estudiat el llenguatge d'en CC
El 95% dels arguments dels llibres d'en J.B. no son d'ell sino d'historiadors anteriors,Ulloa, Catala, Nito,Parellad

#51 ramon, cornellà, 17/03/2009 - 11:42

òndima!! Resulta que el 5% que aporta en Bilbeny és erroni??? Jopé, un pallo amb 25 anys d'estudis i resulta que és un 0??? Els espanyolistes deuen estar contents amb els detractors, i la UNIVERSITAT continua silenciant!!!! A vore quin dia obriu els ulls