Publicitat
Cultura · 21 de Juny de 2019. 21:58h.

L’últim burgès

Setanta anys de l’editorial Planeta

L’últim burgès

José Manuel Lara, amb la seva dona, María Teresa Bosch, i l'escriptor Pío Baroja

José Manuel Lara Hernández (1914-2003) va arribar a Barcelona el 1939 com a capità de la Legió durant la Guerra Civil i una dècada després va fundar l'editorial Planeta, amb la qual es va convertir en l'editor en espanyol més important de la segona meitat del segle XX. L'edició en castellà de la novel·la 'Mientras la ciudad duerme', de Frank Yerby, està considerada com l'obra fundacional de Planeta.

L'editorial va ser la casa de Vicente Blasco Ibáñez, Pío Baroja, Franz Kafka, Juan Goytisolo, Miguel Delibes, Ana María Matute, José María Gironella, Mercè Rodoreda o Camilo José Cela, entre d'altres. El que constata que l'editor d'origen sevillà va saber distingir-amb ajuda de la seva dona, María Teresa Bosch- els textos i autors amb potencial.

Durant els 50 anys que va estar al capdavant del negoci, va transformar l'empresa en un grup multinacional i va crear el 1952 el guardó més ben dotat de les lletres espanyoles, el Premi Planeta. Una cita ineludible per al món cultural, social i polític d'Espanya.

A més de interessar-se pel món editorial i cultural, José Manuel Lara també va tenir un paper destacat com a mecenes del RCD Espanyol, club de futbol que va tenir la família Lara com a màxim accionista.

Amb la seva mort al 2003 a l'edat de 88 anys, el seu fill José Manuel Lara Bosch es posa al capdavant del Grup Planeta, que va presidir fins a la seva defunció en 2015 amb 68 anys. Lara Bosch, igual que fes el seu pare, va mantenir a l'empresa entre les deu primeres empreses mundials en volum de negoci i, a més, va entrar en el terreny audiovisual amb l'adquisició d'Antena 3 i Onda Cero, actualment integrades en el conglomerat Atresmedia.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Onofre , La Fullaca(Osona), 22/06/2019 - 12:00

Crec que aquest andalús va fer més per el nostre país que tots els nou arrivats "indepes " d'avuï.

#1 charly, Barcelona, 21/06/2019 - 23:36

En la empresa del excapitán de la Legión se ha refugiado el independentistas Ramoneda, cuando ha perdido el empleo en el PSC.