Cultura · 14 de Juliol de 2020. 12:03h.

"L'únic guanyador de la Guerra dels Segadors va ser el rei de França"

L'historiador David González recorda que "es va quedar amb un terç de Catalunya"

"L'únic guanyador de la Guerra dels Segadors va ser el rei de França"

L'historiador David González (Barcelona), autor de 'Breu història de la Corona d'Aragó’, explica en una entrevista a e-notícies que "el context de la Guerra dels Segadors van ser uns anys molt convulsos. L'únic guanyador d'aquest conflicte va ser el Rei de França perquè es va quedar amb un terç de Catalunya".També recorda que "la política és un joc d'interessos. Al llarg de la història poques vegades es fan coses només per l'amor a l'art". "Moltes vegades s'ha equiparat les corts medievals amb la pre-democràcia", indica.

"Això que a Catalunya s'ha definit com el pactisme és un símbol de la debilitat dels monarques. Perquè si ells tinguessin prou força econòmica o militar per desenvolupar els seus projectes segurament no anirien a la noblesa i aquestes corts tindrien un paper molt més simbòlic de què van arribar a tenir en el seu moment".

"El pactisme, en línies generals, va portar problemes. Perquè el Rei sempre aspirava a poder realitzar les seves accions "

"La corona d'Aragó mor amb els decrets de Nova Planta que llança Felip V, que elimina les lleis que tenia cadascú"

"Pau Claris va ser un autèntic líder pel bàndol català. Per això, potser, el van acabar eliminant. El van enverinar amb un tipus de verí que no deixava rastre i va semblar que havia mort de manera natural "

"Atenes durant 80 anys va ser catalana. Quan vas a Atenes has d'anar una mica amb compte si dius que ets català perquè ells tenen un record una mica funest. Un català ho associen amb un Almogaver, aquells salvatges que van venir aquí i que anaven ganivet en mà"

"De l'etapa dels Àustries, jurídicament Catalunya, Aragó i València conserven les seves lleis i les seves institucions. És una unió dinàstica però no territorial"

David González és especialitzat en Història Medieval per la UB i llicenciat en Documentació per la UAB. Treballa com a tècnic superior d'arxius a l'Arxiu Històric de Sabadell. Ha publicat articles en diversos diaris i revistes especialitzades i forma part de l'consell d'administració de Materials, revista electrònica d'història. És coautor de el llibre '100 figures que fan nació' i en aquesta mateixa col·lecció ha publicat 'Breus història de les llegendes medievals'.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#12 Luigi , Tabarnia, 15/07/2020 - 11:51

Hay que recordar que Luis XIII de Francia fue proclamado conde de Barcelona por el Consejo de Ciento durante la guerra de los Segdores. Luego también lo fue Luis XIV. Dos borbones.

#11 Luigi , Tabarnia, 15/07/2020 - 11:44

La mayor parte de los que conquistaron el mediterraneo en nombre del Rey de la Corona de Aragón fueron catalanes. Pero esa expansión no se puede entender sin los almogávares, sin estos no se hubiera llegado hasta Grecia.

#10 Luigi , Tabarnia, 15/07/2020 - 11:42

De la elaboración final del Decreto de Nueva Planta que se aplicaría en Cataluña se encargaron el jurista catalán y felipista Francesc Ametller y el intendente José Patiño .

#9 Luigi , Tabarnia, 15/07/2020 - 11:41

El Decreto de Nueva Planta no derogó el Derecho Civil ni el Consulado del Mar ( una institución jurídico-mercantil medieval) en Cataluña. El derecho civil se mantuvo tambien en Aragon. Donde sí se derogó fue en el Reino de Valencia.

#8 Onofre de Dip, Barcelona, 14/07/2020 - 19:54

Sobre el posible envenenamiento de Claris, Antoni Simon, en su biografía del personaje, repasa los testimonios contemporáneos del mismo que reforzarían esta tesis: Claris habría sido envenenado, posiblemente con Agua tofana. Con todo, recordemos que en aquella época toda muerte súbita de un personaje público era atribuida al veneno.