Publicitat
Cultura · 21 d'Abril de 2009. 11:31h.

Marsé afirma que Catalunya "sempre serà bilingüe"

"A no ser que els nacionalistes posin uns murs molt alts que separin Catalunya i Espanya"

Marsé afirma que Catalunya "sempre serà bilingüe"

Juan Marsé

L'escriptor Juan Marsé ha dit que Catalunya "serà sempre bilingüe, llevat que els nacionalistes posin uns murs altíssims que separin Catalunya i Espanya". L'autor, que rebrà el dijous el premi Cervantes de mans del Rei, va donar una roda de premsa en el Ministeri de Cultura al costat de la nova ministra, Ángeles González-Sinde. Marsé va anunciar que treballa ja en la seva pròxima novel·la, de la qual va dir que és "complexa" i que té dues parts: una centrada en la Barcelona de 1948 i una altra que tracta sobre la Barcelona actual, on "hi ha molt territori que explorar".

Durant un esmorzar ofert pel rei Juan Carlos al món de les lletres al Palau Real, el Monarca va enaltir la "mirada" de Juan Marsé, que "s'ha fixat sempre en els perdedors". El Rei va qualificar l'escriptura d'"intensament realista" i va afirmar que aconsegueix "el nivell d'excel·lència en l'art literari, gràcies a que conrea el seu ofici amb professió amorosa d'artesà". També va afegir que "ha plasmat com ningú en el mirall de les seves novel·les la memòria de la Barcelona de postguerra", en els barris del Guinardó o de Gràcia.

Publicitat
Publicitat

34 Comentaris

Publicitat
#34 joanet, Tarragona, 23/04/2009 - 23:02

Jo no sé com pot ser bilingüe un país on es parlen més de 300 idiomes....
Tot això són subterfugis per no voler reconèixer i respectar que la única llengua pròpia de Catalunya és el català

#33 JPC, Barcelona, 21/04/2009 - 21:14

Cap país és bilingüe. El que hi ha són països on els seus habitants parlen dues llengües alternativament. Això no passa a Catalunya ja que els castellanoparlants són monolingües en castellà.

#32 Montesquieu, Barcelona, 21/04/2009 - 20:43

...Que en epoques com ara principis del s.XVIII hagues estat bastant fàcil de dur a terme. Deportacio massiva de poblacio i repoblacio dels territoris i adeu a la cultura catalana per sempre més. Això es coneixia i mai no es va dur a terme

#31 Montresquieu, Barcelona, 21/04/2009 - 20:42

jaume(Permambuco). Mes aviat el que la historia ensenya es que mai ha existit aquesta voluntat d eliminar el català. Si s hagues volgut eliminar la llengua i la cultura catalana hi ha mecanismes coneguts des de l 'antiguitat com la deportacio massiva...

#30 ignatius, Barcelona, 21/04/2009 - 19:47

De res, Joan. Però no cal ser an melodramàtics. Tothom de les noves generacions apren català, o sigui que aquest desequilibri pel que fa al coneixement s'acabarà. Això sí, la gent continuarà parlant la llengua que prefereixi.