Publicitat
Cultura · 8 de Març de 2021. 12:01h.

Més vides que els gats

Napoleó va escapar una dotzena de vegades a la mort

Més vides que els gats

En ple bicentenari de Napoleó -el proper 5 de maig es commemora la seva mort a la Illa de Santa Helena- ha provocat una autèntica allau editorial a França. Una de les últimes obres publicades -de moment només en francès- és la de l'historiador i David Chanteranne sobre els dotze moments en què l'emperador podria haver perdut la vida.

Com havia canviat la història de França -i la d'Europa- si hagués desaparegut en alguna d'aquestes? Perquè, en efecte, Bonaparte va superar fins i tot aquella dita que assegura que els gats tenen set vides. Fins a mitja dotzena explica l'autor de "Les douze morts de Napoléon" (editorial Passes composés, 2021). Algunes són més conegudes que altres.

Primer va ser una epidèmia de pesta que va delmar l'exèrcit francès durant la invasió d'Egipte en 1799; després el bombardeig als carrers de París la nit de Nadal de 1800; una bala perduda que el va atrapar durant la batalla de Ratis-bonne en 1809; o un home que el va voler apunyalar a Viena el mateix any. També un suïcidi fallit al castell de Fontainebleau després de la seva abdicació en 1814; o el presumpte rescat pels soldats de la seva guàrdia a la batalla de Waterloo en 1815.

David Chanteranne és historiador i historiador de l'art, llicenciat per la Universitat de París-Sorbonne, periodista i escriptor. Després del batxillerat el 1992, va obtenir un mestratge en història (1996) i després un mestratge en història de l'art (1997) a la Universitat d'Estrasburg II. Té un DEA en història (2000) de la Universitat de París-Sorbonne, sota la supervisió de Jean Tulard.

Chanteranne té, sol o en col·laboració, altres obres sobre la matèria com "Napoleó: la seva vida, les seves batalles, el seu imperi", "Sobre els passos de Napoleó en terres de França", "La coronació de Napoleó", i d'altres. /Un reportatge de Xavier Rius

 

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#4 Pan con tomate y jamón ibérico, El caganer trabucaire..., 09/03/2021 - 20:57

Napoleone Buonaparte, le petit cocu.

#3 manu21, DIJON FRANCE, 08/03/2021 - 18:57

Napoleón gran hombre pero cayeron sobre una grandé España todos unidos por el mismo país. Napoleón dijo sobre la guerra de España: "Esta desgraciada guerra me ha perdido; todas las circunstancias de mis desastres están relacionadas con este nudo fatal. Ha complicado mis vergüenzas, ha dividido mis fuerzas, ha destruido mi moral en Europa".

#2 Decebut, bcn (tbn), 08/03/2021 - 17:25

"Ratis-bonne" és la ciutat bavaresa de Ratisbona (Regensburg en alemany).

#1 Onofre de Dip, Barcelona, 08/03/2021 - 15:40

Nadie podrá negar jamás el valor físico y moral de Bonaparte. Pero abandonó por dos veces a su ejército. Y eso, en un comandante en jefe, es algo que le descalifica por completo.