El president de la Generalitat, José Montilla, ha explicat que parla en català als seus fills i reconeix que el seu català “necessita millorar”, i que així ho està fent “per respecte a Catalunya, a les seves institucions i a la seva ciutadania”, tot i que es mostra descontent amb algunes paròdies que s’han fet sobre el seu nivell de competència lingüística. Ben al contrari, el president es postula com a exemple per a moltes persones nouvingudes: “Penso que modestament el meu exemple pot esperonar els ciutadans nouvinguts a parlar el català sense pors.”
Així, recomana als catalans castellanoparlants “que s’atreveixin a fer el pas, que no es deixin vèncer per la por o per la vergonya”. El president opina que la clau per tal de promoure el català en tots els àmbits és “presentar la llengua com un vehicle d’integració i no de selecció”, una postura que defineix com a “integració positiva”. “El català ha de ser la llengua de tots els catalans i les catalanes, independentment del seu origen o lloc de naixement. En bona mesura, el futur de la nostra llengua dependrà de la nostra capacitat per convertir-la en un referent d’identitat i de prestigi, en una eina útil i prestigiosa.”
En una entrevista a la revista semestral La Corbella, de la Plataforma per la Llengua, el president ha volgut rebutjar també les afirmacions interessades que parlen de la imposició del català a Catalunya: “La presència del castellà en tots els àmbits de la vida quotidiana a Catalunya és una realitat fàcilment comprovable per qualsevol observador imparcial. El català, en canvi, no gaudeix encara d’una presència suficient en sectors claus com la justícia, el món del treball, les indústries culturals, entre altres; i, per això, el Govern està treballant-hi.” Segons assegura: “Cap llengua ha d’anar en contra d’una altra, ni ha de ser objecte de confrontació política.”