Publicitat
Cultura · 7 de Maig de 2009. 21:03h.

Montilla mira a Hongria

Diu que Catalunya i Hongria coincideixen en la defensa dels “drets lingüístics i culturals” de les minories

Montilla mira a Hongria

Cartell de l' exposició 'Princesas de terres llunyanes'

Les vinculacions de Catalunya amb la resta d'Europa, amb especial esment a Hongria, han estat destacades pel president de la Generalitat. José Montilla ha afirmat aquest dijous que “Catalunya no es pot entendre sense Europa”, i ha advertit els que “continuen pensant que les decisions que es prenen a Brussel·les i Estrasburg ni ens van ni ens venen” que “no han entès res: ni entenen Catalunya, ni entenen Europa”.

El cap del Govern ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de l’exposició Princeses de terres llunyanes, un projecte del Museu d’Història de Catalunya i el Museu Nacional d’Hongria que repassa els matrimonis reials que van gestar lligams entre Catalunya i Hongria durant l’Edat Mitjana. A través de 200 obres artístiques, la mostra retrata els enllaços de quatre princeses -Constança d’Aragó, Violant d’Hongria, Beatriu d’Aragó i Maria d’Habsburg- que van unir les cases reials d’Aragó i [del llinatge hongarès] d'Árpád, i alhora recull paral·lelismes entre el poble català i l’hongarès.
 
El president Montilla ha assenyalat que l’exposició constata que “Europa forma part del nostre passat, de la nostra història” i ens recorda que “Europa és també el nostre present”, com demostren projectes amb seu a Barcelona com la Unió per la Mediterrània, i que “és també el nostre futur. Catalunya serà europea o, en cas contrari, ho tindrà molt complicat en el context d’un món cada vegada més globalitzat”, ha assegurat el president, convençut que “una Unió Europea més forta ens farà més forts com a país i ens prepararà millor per als reptes de futur”.
 
A dos dies de la celebració del Dia d’Europa i a poques setmanes de les eleccions al Parlament Europeu, el cap de Govern ha destacat també una “coincidència estratègica” entre Catalunya i Hongria en el marc comunitari: la seva defensa dels “drets lingüístics i culturals” de les minories. En aquest sentit, ha reclamat a Europa que faci “un esforç per reconèixer i impulsar una quarta onada de drets: els drets culturals”.

Publicitat
Publicitat

9 Comentaris

Publicitat
#9 ramon, Barcelona (Barcelonès, Catalunya), 08/05/2009 - 17:54

Els paletos i ignorants que només parlen català segons els nostres amics messetaris han fet una exposició per caure de cul. Us la recomano.

#8 Jaume, Sabadell, 08/05/2009 - 13:43

Respecte a les acusacions de neteja ètnica que es verteixen sobre els hongaresos, us aporto una dada ben indicativa. Els país on els gitanos (zíngars) han arrelat millor a tot Europa, és a Hongria, per la òptima acollida que els van fer els hongaresos

#7 Jaume, Sabadell, 08/05/2009 - 13:40

Si no hagués existit Lajos Kossuth, Hongria actualment només seria una provincia repartida entre Àustria, Romania, Rússia i Sèrbia. Si els catalans haguessim tingut un Kossuth al segle XIX, ja faria un segle que seriem independents i respectats.

#6 Jaume, Sabadell, 08/05/2009 - 13:25

Hongria és un país de pagesos. Culturalment s´han trobat sempre sols. No són germànics, ni llatins, ni eslaus. Només han sigut la carn de canó de l´imperi austríac, i tenen el gran mèrit d´haver aturat l´expansió turca cap a Europa durant segles.

#5 Jaume, Sabadell, 08/05/2009 - 13:16

Els hongaresos van ser víctimes de l´expansionisme serbo-romanès a finals de la primera guerra mundial. Romania manllevà extenses àrees d´Hongria i gran quantitat de romanesos les colonitzaren, quedant els habitants hongaresos originaris, en minoria.