Publicitat
Cultura · 4 d'Abril de 2012. 09:59h.

Monzó, contra "Gaudilàndia"

L'escriptor denuncia la "mona de pasqua" de la Sagrada Família

Monzó, contra "Gaudilàndia"

Façana de la Passió

L'escriptor Quim Monzó, en el seu article de La Vanguardia, recorda que "el cap de setmana passat, a l'e-notícies sortia un noi amb ulleres, barba i una samarreta de color morat amb adhesius sobre la vaga del 29 de març. Implicat en la lluita per salvar la Rotonda de l'avinguda Tibidabo de Barcelona, es queixava que el patrimoni modernista de la ciutat està en perill i que les autoritats han permès que desgraciïn les Arenes i el palau Vedruna".

"I encara preveu més desgràcies: 'Si es fa l'Eurovegas amb Gaudí... Si us plau, què estem fent? Ho estem desprestigiant totalment. Estem convertint Barcelona en una Gaudilàndia'" (...) El noi de la samarreta de color morat s'estremeix que el Magnat pugui lligar el sagrat nom d'Antoni Gaudí amb els casinos i l'estètica kitsch de l'Eurovegas", indica.

"Per què ho considera tan greu? Quina idea creu que té el món de Barcelona i de Gaudí? De la Gaudilàndia de què parla no seran culpables ni el Magnat ni l'Eurovegas, sinó els primers que van començar a emporcar l'obra de Gaudí i, en comptes de deixar la Sagrada Família tal com estava, van anar ampliant-la per la patilla fins convertir-la en la mona de pasqua que ara és: l'epicentre d'aquesta Gaudilàndia en què vivim des de fa dècades i de la qual el Gaudí Sands, si finalment el construeixen, no serà més que un detall petit, discret, marginal, accessori", conclou.

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#6 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 05/04/2012 - 06:05

Estic d'acord amb Monzó. Fins i tot hi havia una "Pasarel·la Gaudí". Me l'imagino, amb el ciri de processó, darrera les models.

#5 Gerard, Barna, 05/04/2012 - 03:36

No calia utilitzar els comentaris d'aquest noi (del tot encertats) per criticar les obres de la Sagrada Família. Em fa l'efecte que en Monzó està esdevenint un reaccionari sense matisos. Les obres citades són una desgràcia per la patrimoni català. Si hi vol sumar les de la S.Familia, q ho faci.

#4 Jordi, Barcelona, 05/04/2012 - 01:23

El problema, Catri, és que la CNT-FAI no deuria trobar aquells plànols prou progressistes i socials ni suficientment d'entesa ni de proximitat i ni tan sols ecosostenibles o biodiversos perquè el fet és que va calar-los foc.

#3 Catri, Sabadell, 04/04/2012 - 15:34

Sembla que Monzó oblida que Gaudí (1) no va ser el primer arquitecte de la S.F., sinó que va continuar l'obra quan ja era començada, i (2) que desitjava que la seva obra fos continuada, ja que sabedor que era massa vell per acabar el projecte va deixar plànols detallats adreçats al seu successor.

#3.1 Gerard, Barna, 05/04/2012 - 03:38

Home, no tan detallats perquè improvisava bastant i, a més, una bona part van ser cremats o perduts. La prova és que les noves torres no s'assemblen en res a les antigues.

#2 JJ, BCN, 04/04/2012 - 12:33

Si BCN es coneguda arreu del mon, es gracies a Gaudi. Ens agradi o no, els turistes deixen una riuada de diners i ens agradi o no, venen en bona part per la tirada de Gaudi.

#2.1 jajjajajajjajaaaaaaa, Barcelona, 04/04/2012 - 13:20

JJ , afortunadament Barcelona es banstant mes que Gaudi, nomes faltaria...., no es que ens agradi es que Barcelona es molt mes que Gaudi.....si aixeques el cap toranria a la tomba al veure el bunyol que han fet

#2.2 jajjajajajjajaaaaaaa, Barcelona, 04/04/2012 - 13:20

JJ , afortunadament Barcelona es banstant mes que Gaudi, nomes faltaria...., no es que ens agradi es que Barcelona es molt mes que Gaudi.....si aixeques el cap toranria a la tomba al veure el bunyol que han fet

#2.4 Gerard, Barna, 05/04/2012 - 03:39

JJ, això no crec que ho discuteixi ningú. El problema és el tracte que atorguem al nostre patrimoni modernista.