Cultura · 31 d'Octubre de 2008. 10:17h.

Monzó també creu que estem en decadència

Replica Pujol i recorda que "la Setmana del Llibre en Català deixarà de fer-se a Barcelona"

Monzó també creu que estem en decadència

Quim Monzó, al centre, en una imatge d'arxiu

L'escriptor Quim Monzó, en la seva columna diària de La Vanguardia, ha replicat les declaracions que va fer l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, que va assegurar que  Catalunya "no està en decadència", sinó en un "moment crític". "Diu Jordi Pujol que Catalunya no està en decadència. Que està en decadència ho va dir, dies enrere, Joaquim Maria Puyal. Pujol, en canvi, diu que no: que estem 'en un moment crític', però sense decaure. Podríem arribar a decaure, sí, però encara no hem arribat a aquesta fase. ¿I quina diferència hi ha entre estar en decadència i estar 'en un moment crític'?", pregunta Monzó.

"Segons Pujol, estar en un moment crític significa que les coses poden anar bé o poden anar malament. Similar - suposo- a una pilota en un match point: dóna a la vora de la xarxa i pot anar cap a un costat o cap a un altre, i segons el camp on finalment caigui (el contrari o el propi) un guanya el punt o el perd. De manera que aquest segon en el qual la pilota dubta, a la vora de la xarxa, pot decidir, segons com, la victòria o la derrota definitiva".

"Això sí, malgrat creure que no estem en decadència, Pujol està preocupat: 'Estic molt preocupat per com va el país'. És a dir: està preocupat pel moment crític pel qual el país passa, i això a pesar quern- queda clar per les seves explicacions- d'un moment crític es pot sortir fins i tot per la porta gran".

Segons l'agència Efe, sobre la decadència de Catalunya Pujol va dir també que, 'si els catalans no són conscients de tots els seus bons actius i no saben treure'ls partit, Catalunya podria entrar llavors en decadència'. E-notícies detalla una frase seva: 'Entrarem en decadència si ens ho creiem' (si ens creiem que estem en decadència). ¿O sigui que, si no ens creiem que estem en decadència, no estarem en decadència? És el de sempre".

"Una vegada més es tracta de tenir una Gran Fe, una fe absoluta que anul·li la capacitat d'observar la realitat per un mateix i de treure conseqüències. Una vegada més es tracta de la vella argucia d'assenyalar com a culpable del mal a qui ho detecta i adverteix del perill, no al que el provoca. Derrotista és el qualificatiu amb el qual es premia habitualment a qui diu el que veu i no s'ho calla".

"Deu ser perquè Catalunya no està en decadència que - per exemple- la Setmana del Llibre en Català deixarà de celebrar-se a Barcelona, com s'havia fet sempre. Barcelona és la capital del país, d'aquest país que "no està en decadència", i, malgrat això, la Setmana del Llibre en Català ja no se celebrarà en ella. L'any que ve la muntaran a Sant Cugat del Vallès. Arribarà un dia en el qual la muntaran a Riudellots de la Selva i - suposo- tampoc llavors Catalunya estarà en decadència", conclou l'escriptor.

Veure article Quim Monzó

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#27 eulàlia, Barcelona, 05/11/2008 - 14:44

"O sigui que, si no ens creiem que estem en decadència, no estarem en decadència?" aquí he rigut moltíssim. val més pendre-s,ho en broma perquè si no et deprimeixes..

#26 Andreu, Bcn., 02/11/2008 - 19:53

Meliq Salau (Reus),31/10/08,11:22: Crides a Allistar-se per a la Marxa sobre Brussel.les que tindrá lloc cap al mes de març. Sugereixo que encapçali la marxa el carro tuneiat del Puigcercós i la tanqui el germanet del Carod.

#25 Josep, Catalunya, mafia i camorra d'esquerres montillistes, 02/11/2008 - 09:14

El Montilla nomes sap crear miseria, decadencia i corrupció; que es pot esperar d'un sense estudis i sense paraules? Visca la mangancia i la corrupció del Tripartit per la croqueta i el botí; Paguem impostos per alimentar delinquents d'esquerres???

#24 sulfuro sulfuro, Barcelona, 01/11/2008 - 20:48

Manel(Badalona) Veo que vas entrando en razón ya que al hablar conmigo hablas de la "nostra" terra.
Gracies, maco. Endevant!

#23 josep Hostalric, Sant Martí, 01/11/2008 - 08:21

Catalunya sortira de la decadència quant siguem capaços de votar una opció clarament independentista com el Partit Republicà Català, amb estat propi podrem tenir tots els recursos i abançar com a país i nació,mentre perdem el temps