Publicitat
Cultura · 9 de Setembre de 2011. 10:42h.

Mor un altre referent

L'historiador Josep Termes va destacar per la seva lluita contra el franquisme

Mor un altre referent

Termes, a l'esquerra, en una imatge d'arxiu

L'historiador Josep Termes i Ardèvol (Barcelona, 1936) ha mort aquest divendres a Barcelona. Llicenciat en farmàcia i lletres per la Universitat de Barcelona l'any 1963, el seu activisme en contra del règim del general Francisco Franco va provocar que fos expulsat de la Universitat de Barcelona l'any 1958 i el 1966.

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha recordat avui que “amb Josep Termes varem aprendre a llegir la història del nostre país des del moviment obrer, en clau nacionalista, amb el rigor i l’estima pel passat que sempre va mantenir en la seva feina. Ha marxat un referent per a molts historiadors i molts ciutadans de Catalunya”.

La mort de Termes se suma a la de l'expresident del Parlament Heribert Barrera, dies enrere. Obtingué el doctorat en història contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1971, universitat de la qual també va ser professor. Ha estat catedràtic d'història contemporània a la Universitat de Barcelona entre el 1982 i el 1991, any en què va passar a la Universitat Pompeu Fabra, en concret a l'Institut Universitari d'Història Jaume Vicens Vives.

En l'àmbit de la recerca, Termes s'ha centrat sempre a estudiar el moviment obrer català dels segles XIX i XX i les vinculacions d'aquest amb el catalanisme polític. D'aquesta manera, Termes ha combatut les tesis de Jordi Solé i Tura sobre l'origen burgès del catalanisme.

També ha revisat d'altres teories sobre la història de la Catalunya contemporània a partir de les conclusions extretes del seu vast coneixement dels moviments socials i d'una lectura científica i popular de les interpretacions fetes per Antoni Rovira i Virgili.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#5 Jordi Miralda, Sallent, 09/09/2011 - 13:30

Vaig ser un alumne seu a la Facultat de Geografia i Història ja fa 30 anys.
El recordo per les seves classes engrescadores, pel seu gran coneixement de la història contemporània de Catalunya i per demostrar la importància històrica del moviment obrer en el catalanisme polític.
Tot un referent

#4 Josep, Vilanova i la Geltrú, 09/09/2011 - 12:53

Recordo les seves intervencions magistrals amb el programa de Catalunya Ràdio "L'orquestra", conduït per Jordi Vendrell, amb altres tertulians amb coneixement de causa (no com els tertulians que podem escoltar o veure actualment majoritariament amb qualsevol tertúlia - sempre hi han excepcions- )

#2 Santi Capellera i Rabassó, Barcelona, 09/09/2011 - 11:09

Tal com diu un bon col·lega de professió, "ens estem quedant sense referents"...Bon historiador, bon articulista i tertulià, Termes ha estat un altre dels nostres homenots, que estimava el país profundament i que sempre parlava clar. Et trobarem a faltar, professor...

#1 Santi Capellera i Rabassó, Barcelona, 09/09/2011 - 11:07

Tal com diu un bon col·lega de professió, "ens estem quedant sense referents"...Bon historiador, bon articulista i tertulià, Termes ha estat un altre dels nostres homenots, que estimava el país profundament i que sempre parlava clar. Et trobarem a faltar, professor...