Publicitat
Cultura · 12 de Juliol de 2009. 17:28h.

Només el 3% de les pel·lícules és en català

La Plataforma per la Llengua ha engegat una campanya per defensar l'ús de la llengua

Només el 3% de les pel·lícules és en català

Imatge de la campanya

Demanar el reconeixement polític del català. Aquest és el principal objectiu de la campanya "El català suma", impulsada per la Plataforma per la Llengua coincidint amb el seu quinzè aniversari. La campanya parteix de la base que el català està lluny del reconeixement que tenen altres llengües amb el mateix pes demogràfic a la Unió Europea, vol donar a conèixer una sèrie de dades per dibuixar el diagnòstic de la seva situació a Catalunya i vol difondre el missatge que per millorar-la, cal la implicació de tothom. La campanya s'estructura en quatre àmbits i inclou diferents activitats. El primer serà el cinema.

"Ep!" és el lema amb què la Plataforma per la Llengua vol cridar l'atenció sobre una sèrie de xifres i missatges que posen de manifest la vitalitat i pes del català en molts sectors econòmics i culturals, i la discriminació que encara pateix.

La campanya es visualitza gràficament amb la metàfora d'una construcció de Lego per tal d'explicar que la llengua es construeix peça a peça i fer una crida a la participació ciutadana.

La iniciativa s'estructurarà en quatre moments diferents que tractaran sobre la situació del català en quatre àmbits diversos. El primer que es tractarà serà el cinema. Segons la Plataforma per la Llengua, només hi ha un 3% de pel·lícules en aquesta llengua tot i que Catalunya és el segon mercat europeu de cinema. L'organització diu que "els interessos mercantils posen traves a la distribució del cinema en català, que té un 30,9% d'espectadors enfront del 28,1% de públic que veu pel·lícules en castellà".

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 Josep, Barcelona, 13/07/2009 - 12:24

I només duren 3 o 4 setmanes en cartellera, màxim. La Coraline, per exemple ja no hi és. Jo no puc dur el meu fill a veure pel-lis en català. Passo de portar-lo a veure -les en castellà. Vull el cinquanta per cent! I també a les plataformes digitals!

#9 Josep, girona, 13/07/2009 - 11:32

El català un dialecte!. Qualsevol persona culta sap que no és així!. Però com que el castellà només es parla en paisos pobres, és lògic que allà la cultura no hi arribi.

#8 Joan, Baix Llobregat, 13/07/2009 - 09:42

Jo no sé si el català és un dialecte o bé una llengua (tenia entès que tenia estatus de llengua des de fa molts anys); ara bé, encara que fos un dialecte, penso que serveix perfectament per expressar el que sento per alguns espanyols: FÀSTIC (asco)

#7 Kropotkin, Vic, 13/07/2009 - 07:35

La solución es prohibir las peliculas que no sean en catalán y que la Plataforma pague a los empresarios todas sus perdidas mas algo de beneficio. Creo que es lo mas justo. Jua, jua, jua,...

#6 Francesc, Barcelona, 13/07/2009 - 02:07

Això s'ha d'arreglar!